El Suprem espanyol tomba la immersió en català
El tribunal rebutja el recurs del govern contra la sentència del TSJC que fixava un mínim del 25% en castellà
El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha inadmès el recurs de cassació que havia presentat el govern de Catalunya contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligava tots els centres educatius a impartir almenys un 25% de les matèries (inclosa una de troncal) en castellà, segons ha confirmat aquest dimarts l’executiu català.
La decisió de l’alt tribunal suposa un nou cop al model d’immersió lingüística en català vigent a Catalunya i que els darrers temps ja ha rebut diversos revesos en forma d’interlocutòries del TSJC.
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha qualificat la decisió judicial de “nou atac frontal al sistema educatiu català per part dels jutges” i ha subratllat que la decisió és “una mostra més que necessitem un estat independent per no haver d’estar a l’espera d’un jutge que es manifesti sobre un sistema educatiu des del desconeixement”.
Tot i això, Cambray ha demanat als centres educatius que continuïn “treballant com fins ara” i no facin “cap canvi en els projectes lingüístics”. El conseller ha remarcat que el pronunciament del Suprem sobre el recurs que el govern va presentar a el 2020 a la sentència del TSJC fa referència “a una llei que ja no està en vigor”, la coneguda com a Llei Wert, que va ser derogada. L’anomenada Llei Celáa, -ha assenyalat Cambray- el que estableix és que tots els alumnes han d’acabar l’escolarització dominant les dues llengües oficials i no interfereix en les competències educatives que corresponen a la Generalitat.
La decisió del Suprem arriba, tal com ha recordat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en un moment en què tots els departaments del govern estan avaluant la situació del català en els seus àmbits. En el cas d’Educació. el govern va reconèixer fa poc més de dues setmanes que el sistema d’immersió lingüística no s’està aplicant de forma generalitzada a les escoles i instituts del país i que la presència del català tant entre els docents com entre els alumnes ha caigut de forma significativa els darrers anys, tot i ser la llengua vehicular del sistema educatiu.
La Plataforma per la Llengua, que havia avançat la decisió del Suprem, ha emfasitzat que, com a signatari de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom), l’Estat espanyol “ha de fer possible que tots els estudiants que ho vulguin estudiïn en un sistema immersiu íntegrament en català”. L’entitat ha fet pública una enquesta que ha encarregat aquesta tardor a GESOP que mostra que un 82% dels residents a Catalunya donen suport al model d’immersió lingüística en català.
Segons l’estudi, el model d’escola en català té el suport de tots els segments de la població. El 68,1% dels castellanoparlants habituals hi dona suport i només un 15,8% del total hi està en contra.