Thursday, November 21, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

El Senegal introduirà l’ensenyament bilingüe

Cada cop hi ha més països africans que utilitzen els idiomes autòctons com a llengua vehicular de l’educació

El Senegal introduirà, a partir del curs vinent, l’ensenyament bilingüe en el seu sistema escolar, segons ha revelat Mbacké Diagne, inspector general d’educació i formació responsable de les llengües nacionals del Ministeri d’Educació, en una entrevista a l’agència de notícies senegalesa APS. L’alt funcionari ha anunciat que la inclusió de les “llengües nacionals” a l’escola, juntament amb el francès, es començarà a fer en nou regions del país.

“L’Estat del Senegal ha pres consciència de la importància de la llengua materna, la llengua primera dels aprenents i dels infants senegalesos”, ha remarcat Diagne, que ha explicatg que “entre el 1960 i el 2021 una desena de projectes experimentals han demostrat que l’ús de la llengua primera és un factor de millora de la qualitat de l’ensenyament”.

Per començar, les llengües nacionals ocuparan un 80% de les hores lectives a les escoles i progressivament el francès anirà guanyant pes fins a equilibrar-se amb els altres idiomes.

La llengua oficial del Senegal és el francès, que és l’idioma que es fa servir normalment en l’administració, el sistema educatiu, els mitjans de comunicació i el món empresarial. No és, però, la principal llengua del país. Segons dades del cens del 2013, només el 37% dels senegalesos eren francòfons, mentre que més del 80% parlen el wòlof, ja sigui com a llengua materna o segona llengua.

Els països africans que són antigues colònies de potències com França i el Regne Unit han tingut, històricament, problemes per ensenyar en les llengües autòctones a causa de la inèrcia històrica i del gran nombre d’idiomes que s’hi parlen, que fa difícil tenir prou mestres i material didàctic per fer-ho possible. Els darrers anys, però, hi ha hagut un augment en la presa de consciència dels beneficis de l’ensenyament en la llengua pròpia. El govern de Nigèria va anunciar el desembre passat que l’anglès deixarà de ser l’idioma vehicular de les escoles de primària.

Precisament, fa uns dies, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, l’ONU va fer una crida als estats a garantir l’ensenyament en les llengües indígenes i minoritzades, especialment a l’Àfrica. Segons l’informe Nascuts per aprendre de la Unesco, només un màxim d’un de cada cinc infants africans reben ensenyament en la seva llengua, fet que perjudica de forma notable l’aprenentatge: només el 20% dels estudiants assoleixen les competències bàsiques de lectura, escriptura i matemàtiques després d’haver acabat l’ensenyament primari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics