El sector del videojoc en català es fa gran
La segona edició de SAGA ha doblat el nombre d’assistents i es confirma l’interès creixent per incorporar la llengua pròpia al sector
@raulgia
Més de 7.000 persones van passar el cap de setmana passat per la Farga de l’Hospitalet de Llobregat per visitar la segona edició de SAGA, el saló del gaming en català, que Plataforma per la Llengua ha organitzat amb el suport de la Generalitat de Catalunya. El certamen ha doblat els 3.500 assistents de l’edició anterior en un espai que també era el doble de gran.
La fira, punt de trobada de les comunitats catalanoparlants vinculades al món del videojoc, ha aplegat 75 expositors entre empreses, clubs i centres formatius, ha lliurat els Premis SAGA als videojocs en català de l’any i ha acollit competicions de League of Legends amb el Futbol Club Barcelona com a convidat especial. En els partits d’aquest diumenge, per primera vegada a la història s’han pogut sentir les veus del videojoc doblades al català gràcies la feina feta per la comunitat gamer catalanoparlant. Les veus en català del League of Legends han estat possibles gràcies a una modificació no oficial del joc feta entre FandubbersCat, el Projecte Ce Trencada i Gamesports Electrònics. Aquesta versió es pot descarregar de franc a Internet, tot i que no és oficial.
Precisament, els representants de FandubbersCat i del Projecte Ce Trencada coincideixen a assenyalar que, tot i que el català encara té una presència modesta en el sector dels videojocs, l’interès i les opcions no paren de créixer. Xavier, representant de Fandubbers, explica que el seu projecte de subtitulat i doblatge de videojocs, pel·lícules i sèries desperta un interès creixent a les xarxes socials fins al punt que un vídeo seu a TikTok va arribar a 48.000 visites. “La gent vol ser partícip de la cultura audiovisual en català”, remarca en Xavier.
En Francesc, l’Ivan i l’Ander, del Projecte Ce Trencada de traducció de videojocs al català, confirmen l’augment de l’interès per poder jugar en català amb els videojocs. “Han augmentat el nombre de videojocs en català, tant de traducció oficial com comunitària”, expliquen. “Hi ha ganes de normalitat”, afegeixen.
L’èxit del saló SAGA és l’exemple més clar de l’augment de l’interès pel videojoc en català. A part d’haver doblat el nombre de participants i l’espai, aquest any hi són representats tots els actors del sector: estudis, centres de formació, mitjans…, explica Roger Mitats, cofundador i director de la revista 3Dnassos, especialitzada en el videojoc en català. “Fa cinc anys pràcticament no hi havia videojocs en català i ara n’hi ha més de 150. Tot i que són unes xifres molt petites, el consumidor pot triar”, afirma Mitats, que assenyala algunes de les raons del creixement: la convocatòria específica d’ajuts als videojocs en català del Departament de Cultura, que ha animat els estudis a incorporar la llengua, i el ressò d’esdeveniments com SAGA i els premis que organitza.
El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, ha impulsat una nova línia d’ajuts per a la incorporació del català a l’àmbit dels videojocs, amb una dotació de 625.000 euros. La nova línia d’ajuts promou la incorporació de la llengua catalana en videojocs, en continguts descarregables de videojocs DLC (downloadable content), en interfícies de consoles de videojocs i en plataformes de distribució de videojocs. La nova línia permetrà incorporar el català a una vintena de videojocs.
Aquesta línia va dirigida a empreses privades, que poden destinar aquests ajuts a despeses de traducció, correcció, localització, doblatge i subtitulació. Fins al 2022 es donava suport a la incorporació de la llengua catalana en els videojocs a través d’una línia per a productes tecnològics. En el marc d’aquesta línia, l’any passat es van subvencionar 8 projectes per a la incorporació del català en videojocs, amb un import de 174.980 euros.
El Departament de Cultura ha participat al SAGA amb un gran estand a l’espai firal que ha donat a conèixer al públic general i als professionals totes les actuacions, eines i programes vinculats a l’impuls del videojoc en català des de tots els àmbits de l’ecosistema: formació, indústria, comunitats, art i llengua. L’estand estrenava una experiència hologràfica perquè el públic pogués endinsar-se en l’univers del videojoc català. També s’hi podia conèixer www.videojocscatalans.cat, el primer portal que agrupa tot el contingut, informació i recursos per a l’ecosistema del videojoc a Catalunya, així com l’oferta disponible de videojocs en català amb la base de dades VDJOC. A l’estand també hi havia una exposició de pòsters dissenyats per alumnes de l’IED Barcelona, fruit d’una col·laboració entre el Departament de Cultura i el Departament d’Igualtat i Feminismes per a la sensibilització envers les violències masclistes digitals.
Es calcula que, dels videojocs produïts a Catalunya, el 53 % disposen de versió catalana; en concret de 43, n’hi ha 29 que inclouen el català. En el cas dels produïts a l’Estat, més del 25 %. D’altra banda, la Secretaria de Política Lingüística ha catalogat més de 170 jocs plenament operatius en català a la base de dades VDJOC. Tot i així, els 10 jocs més jugats no tenen versió en català.
Segons dades del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022, el videojoc català continua la seva línia de consolidació com a ecosistema estratègic del país. Creix el nombre d’empreses constituïdes i augmenta el nombre de personal contractat fins a 4.300 –un 48% de professionals de tot l’Estat espanyol–. La facturació de l’any 2021 va ser de 660M€, xifra que representa el 53% de la facturació del sector a nivell estatal.La presència femenina en els equips és del 25% i arriba fins a les 1.062 treballadores a la indústria catalana del videojoc.
Les dades indiquen que prop de la meitat de la població catalana d’entre 14 i 54 anys, un 46%, és gamer i fins a un 44% dels ciutadans coneixen l’existència de la indústria catalana del videojoc.El suport al SAGA és un exemple de com la Generalitat de Catalunya continua refermant el seu compromís amb aquesta indústria cultural mitjançant el desenvolupament en els propers anys de polítiques encaminades a l’enfortiment de l’ecosistema català del videojoc, però també a un major coneixement d’aquest actiu de país entre la ciutadania. Aquestes polítiques s’apleguen sota el paraigua de la Taula del Videojoc, espai de concertació entre l’ecosistema del videojoc i la Generalitat de Catalunya.