Thursday, September 19, 2024
ActualitatDestacats

El PP liquida el pla de Vox de suprimir el català i l’aragonès com a llengües pròpies d’Aragó

Diverses entitats reclamen al govern aragonès que declarin els dos idiomes Bé d’Interès Cultural

El Partit Popular ha rebutjat aquest dijous, juntament amb el PSOE, la Chunta Aragonesista (CHA), Aragón-Teruel Existe i Esquerra Unida, la proposició de llei de Vox que proposava la supressió del català i l’aragonès com a llengües pròpies d’Aragó amb la modificació de l’article 4 de la Llei del Patrimoni Cultural Aragonès. La iniciativa només ha tingut els vots de l’extrema dreta i del diputat del Partit Aragonès Regionalista (PAR).

La portaveu del PP, Ana Marín, ha justificat el vot en contra de la proposta dels qui fins ara eren els seus socis amb l’argument que Vox pretén utilitzar les llengües d’Aragó com a eina de “confrontació política” i per “dividir els aragonesos”. Marín ha recordat que l’Estatut d’Autonomia “està per sobre de qualsevol llei”.

El portaveu de Vox, David Arranz, ha acusat els populars d’haver traït les seves “promeses electorals” i ha recordat que el mateix president aragonès, Jorge Azcón, va assegurar fa uns mesos que “a l’Aragó no s’hi parla català”. Per la formació ultradretana, el reconeixement del català com a llengua pròpia alimenta el “separatisme català” que cerca “la colonització política” i l’objectiu “dels Països Catalans”.

El PP ja havia avisat abans de la votació que no veu que hi hagi cap “conflicte social” sobre aquest tema. La qüestió formava part del pacte de govern dels populars amb Vox, que es van comprometre a revisar la llei d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l’Aragó, aprovada el 2013 per un govern del Partit Popular a la qual s’hi va sumar el reconeixement explícit del català i l’aragonès el 2016.

Per mirar d’evitar que una proposició com la de Vox prosperi en un futur, diverses entitats culturals han sol·licitat al govern aragonès la declaració de l’aragonès i el català d’Aragó com a Bé d’Interès Cultural i han demanat també paralitzar qualsevol actuació que rebaixi la seva protecció. La sol·licitud, firmada per Rolde de Estudios Aragoneses, l’Associació Cultural del Matarranya, el Consello d’a Fabla Aragonesa, la Fundació Gaspar Torrente i l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, remarca que “en l’actualitat la supervivència d’aquestes llengües està compromesa per la manca de suport institucional, malgrat els nombrosos fonaments jurídics que reclamen aquest suport: Llei 3/1999, de 10 de març, del Patrimoni Cultural Aragonès; Llei 10/2015, de 26 de maig per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (basada en la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, de 2003), i la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per Espanya el 2001”.

Foto: Resultat de la votació de la proposició de Vox a les Corts d’Aragó / Corts d’Aragó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics