El PP i Vox acorden imposar la segregació lingüística a les escoles de les Illes Balears
Un total de 35 entitats planten el conseller d’Educació i la presidenta Prohens i adverteixen que defensaran el model lingüístic vigent els darrers 25 anys
El Partit Popular i VOX han segellat aquest divendres un pacte que acaba amb el model lingüístic vigent a les escoles de les Illes Balears en acordar que els pares podran escollir la llengua d’escolarització dels seus fills “en el segon cicle d’Educació Infantil i en el primer cicle d’Educació Primària a partir del curs escolar 2024/2025 en els centres en els quals sigui possible, i la seva extensió durant tota la legislatura a la resta de centres”.
Pel que fa a la resta d’etapes educatives, els centres que ho vulguin podran acollir-se a un pla pilot que preveu “oferir a les famílies l’elecció de primera llengua d’ensenyament en les matèries no lingüístiques de l’àmbit científic i social, a través de diferents mesures organitzatives i pedagògiques (dins del grup-classe, desdoblaments o agrupacions flexibles)”. El pla pilot es posarà en marxa el curs 2024-2025 a l’educació Infantil i a Primària i el curs següent a Secundària. Més endavant podria estendre’s a Batxillerat i la Formació Professional.
Amb aquest acord, el govern del PP dona per tancada la crisi que tenia amb Vox, el seu soci parlamentari, que havia bloquejat l’aprovació del pressupost en negar-se a aprovar el sostre de despesa perquè, segons deia el partit d’ultradreta, l’executiu de Marga Prohens no havia complert encara el compromís de garantir la “llibertat d’elecció de llengua”, un dels punts que s’havia posat com a condició per a la investidura de la presidenta balear.
El conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, ha explicat que el pla piot s’aplicarà amb mesures com “desdoblaments o agrupaments de cicles” i ha assegurat que “es respectarà l’autonomia de centre”. “Els centres que s’acullin a aquest pla específic -ha dit el conseller- rebran dotació econòmica, humana i material necessària per a dur-lo a terme”.
“No hi haurà segregació per qüestió de llengua i es complirà el Decret de Mínims que garantirà el 50% de la llengua pròpia”, ha afegit Vera en relació a les crítiques d’un gran nombre d’entitats i de representants de la comunitat educativa, que han exigit al govern que no es segregui els alumnes per raó de llengua. “No es trenquen els consensos de 1986” perquè “no es toquen ni la Llei de Normalització ni el Decret de Mínims”, sosté Vera, que afegeix que “no hi haurà cap canvi de normativa i complint amb la normativa actual no hi haurà segregació”.
Les entitats, sindicats i partits contraris al canvi de model lingüístic, però, no es creuen les explicacions de Vera i les 35 entitats de la comunitat educativa convocades al Consolat aquest divendres al matí han plantat el govern. Els seus representants han decidit no assistir a la reunió amb la presidenta Prohens i el conseller Vera en saber que PP i Vox ja havien arribat a un acord. La representant de la comunitat educativa i les entitats Catalina Bibiloni ha denunciat que “s’ha romput el consens lingüístic” que durant 25 anys hi ha hagut a les Illes Balears i ha advertit que la comunitat educativa “no farà una passa enrere” i “defensarà el model lingüístic que hi ha hagut fins ara”.
L’Obra Cultural Balear (OCB) ha denunciat que Marga Prohens ha “trencat el consens entorn del model lingüístic educatiu dels darrers 25 anys” per “imposar el d’una minoria extremista que té com a únic objectiu perseguir la nostra llengua”, mentre que la delegació de Plataforma per la Llengua a les Illes Balears ha denunciat que “la segregació lingüística del govern balear suposa un cop molt fort a la tasca de normalització lingüística i contravé la Llei d’educació, la de Normalització Lingüística o el mateix Estatut, normes que exigeixen la promoció de la llengua pròpia: no la segregació ni l’arraconament”.
Les entitats es reuniran durant els propers dies per decidir quines accions emprenen per fer front a l’atac a la llengua catalana.
Foto: Roda de premsa del govern Balear / GOIB