Thursday, April 3, 2025
Actualitat

El Neologisme de l’any permetrà triar també la “paraula corrent”

‘Ecoansietat’, ‘grassofòbia’ i ‘viralitzar’ són alguns dels candidats en la modalitat de novetat i ‘bici’, ‘quiròfan’ i ‘tiet’ en la de mots d’ús habitual

La votació del Neologisme de l’any ha arrencat aquest dilluns amb novetats respecte de l’edició anterior. En aquesta ocasió, a més d’escollir la “paraula nova”, candidata a incorporar-se al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC), es triarà també la “paraula corrent”, un mot ben implantat en l’ús social, però que encara no és normatiu.

L’edició d’enguany també estrena col·laboradors: si durant les edicions anteriors la convocatòria anava a càrrec de l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, a partir d’enguany s’hi sumen dues institucions importants en l’actualització del lèxic català: el TERMCAT i 3Cat amb el seu portal lingüístic ésAdir.

Pel que fa a les paraules candidates, les que competeixen en la modalitat clàssica, “la paraula nova”, són bot, ecoansietat, gazià -ana, grassofòbia, hipersexualització, nit tropical, refugi climàtic, sexoafectiu -iva, superilla i viralitzar, mentre que en la categoria de “paraula corrent” hi ha: bici, brutal, friqui, gorro, guai, plataforma, porno, quiròfan, tiet i xarxa social.

Les votacions estan obertes, al web neologisme.cat, des d’aquest dilluns i s’allargaran fins al 20 de desembre. L’endemà mateix, el 21 de desembre, es faran públics els resultats de les votacions. 

L’edició d’aquest any incorpora també un concurs de mems lingüístics. S’hi podrà participar a través d’Instagram, TikTok i X (Twitter), i els guanyadors en cada xarxa social rebran un premi (500 € per al mem guanyador i 250 € per al segon). Les bases per al concurs de mems es poden consultar al web del Neologisme de l’any


L’any 2014, en la primera edició de la campanya, van votar 200 persones, i l’any 2022 en van ser 14.000. Les paraules guanyadores en les edicions passades han estat les següents: estelada (2014), dron (2015), vegà-ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019), coronavirus (2020), negacionisme (2021) i birra (2022), que tot just acaba de ser incorporada al DIEC.

Foto: R. G. A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics