El Marroc generalitza l’ensenyament de l’amazic
La llengua passarà d’ensenyar-se a 330.000 alumnes a 4 milions d’aquí al 2030
El ministre d’Educació del Marroc, Chakib Benmoussa, ha anunciat la generalització de l’ensenyament de la llengua amaziga a l’escola primària. L’amazic passarà d’ensenyar-se a només 330.000 alumnes a 4 milions, de 12.000 centres diferents d’aquí al 2030.
La mesura anunciada pel ministre respon a una antiga reivindicació dels defensors de l’amazic, una llengua tradicionalment menystinguda al Marroc en favor de l’àrab. Des de l’any 2011, però, els dos idiomes tenen l’estatus de llengua oficial.
L’amazic va rebre el 2019 un impuls clau en aprovar-se una llei orgànica que en feia oficial l’ús a l’administració, els serveis públics i en l’ensenyament, tant públic com privat. Aquella norma va provocar que es generalitzés l’alfabet tifinag, reconeguda com l’escriptura original dels berbers al nord de l’Àfrica, als edificis públics, a més de l’àrab i el francès.
Per poder aplicar aquest programa, el Ministeri d’Educació prendrà diverses mesures, entre les quals la formació de milers de mestres. El primer objectiu és garantir que a l’inici del curs escolar 2025-2026 el 50% de les escoles ofereixin ensenyament en amazic.
El Marroc ha fet passos importants els darrers anys per reconèixer la llengua i la cultura amazigues. El rei Mohamed VI va instituir, a primers de maig, el 13 de gener el Nou Any amazic com a festa oficial, una reivindicació de la comunitat amaziga.