El llibre busca la remuntada

La Setmana del Llibre en Català engega la 38a edició tot i el coronavirus
Els llibreters i els editors tenen, des d’aquest dimecres, en la 38a edició de la Setmana del Llibre en català, una nova oportunitat de refer-se en un any advers per la pandèmia del coronavirus, que ha obligat les llibreries a romandre tancades durant mesos en què també es va haver de suspendre el Dia del Llibre del 23 de juliol en el qual havien dipositat moltes esperances d’esmorteir l’impacte de la cancel·lació de Sant Jordi. “En les circumstàncies actuals, el fet de poder celebrar la Setmana ja és un èxit”, ha remarcat el president del certamen, que s’estrena en el càrrec amb l’objectiu de recuperar el terreny perdut amb la crisi.
El temps plujós del primer dels cinc dies que durarà la Setmana ha afegit una mica més d’èpica encara a la tasca dels editors i llibreters de rendibilitzar la presència a l’esdeveniment en aquesta edició comprimida. “Les perspectives són baixes, però és important que es faci”, expliquen Mertxe París i Rafel Folch, de la llibreria el Genet Blau i l’editorial Mosaics Llibres, de Lleida. Tots dos remarquen la importància de ser a la fira on, entre d’altres, hi haurà representants de les biblioteques i mitjans de comunicació. “Cal que es vegi que, tot i l’anul·lació de Sant Jordi, estem vius, com s’ha demostrat amb la resposta de la gent, que ens demanava llibres durant el confinament”.
El segment del Genet Blau i Mosaics llibres, el llibre infantil i juvenil, ha viscut els darrers anys “un boom” gràcies, en bona part, al fet que “les escoles treballen bastant bé el foment de la lectura” -expliquen París i Folch- i a l’aparició de nous il·lustradors de molta qualitat. Tot i això, recuperar la facturació perduda amb la pandèmia és una missió pràcticament impossible.
La presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats, ha recordat que abans de la pandèmia l’evolució del llibre en català era “positiva”, però l’arribada del coronavirus va fer caure les vendes més d’un 52,98%, un percentatge que va arribar al 91,92% a l’abril. Al juny i al juliol, en què les llibreries ja han estat obertes, l’activitat ha remuntat i el percentatge que s’ha deixat de facturar des de l’agost de l’any passat s’ha reduït al 25%, segons Ayats. “La gent ha recuperat les ganes de llegir”, ha afegit.
Els editors i llibreters de la Setmana confien que aquesta edició serveixi per confirmar la remuntada del sector. El certamen, que es fa al Port Vell de Barcelona en lloc de la Catedral perquè els visitants puguin mantenir millor la distància de seguretat, acollirà fins diumenge 224 expositors en un espai de 4.675 metres quadrats on s’hi faran 380 activitats. Una part dels actes es retransmetran en directe i en diferit per internet per arribar a més públic.