Thursday, November 21, 2024
Actualitat

El govern valencià consultarà la llengua de l’ensenyament a les famílies abans de Nadal

Rovira afirma que la llei de “llibertat educativa” acaba amb “la imposició del valencià” i STEPV alerta que la norma agreuja la desigualtat lingüística

El conseller d’Educació valencià, José Antonio Rovira, ha anunciat que el govern preveu fer la consulta a les famílies sobre la llengua de base de cada centre educatiu aquest mateix curs, abans de Nadal. Durant la presentació del nou curs 2024-2025, el conseller ha explicat que el seu departament està treballant en un programa informàtic per fer la consulta inclosa dins de la nova “llei de llibertat educativa” de forma telemàtica.

D’acord amb el que preveu la nova llei, aprovada pel PP i Vox, seran els pares i no el Consell Escolar qui escollirà quina és la llengua base del centre, és a dir, en quin idioma es fa el 50% de les hores lectives: valencià o castellà.  L’escola ha de garantir, a més, que es faci un mínim del 25% de les matèries en valencià, castellà i anglès.

La controvertida norma, que rebaixarà el pes de la llengua pròpia en el sistema educatiu, segons han denunciat sindicats i entitats educatives i socials del País Valencià, s’aplicarà en dos anys, segons ha detallat Rovira. De moment, ja s’han eliminat les assignatures troncals en valencià de les zones de predomini lingüístic castellà i, a partir del curs 2025-2026 s’aplicarà la fórmula de la llengua base en funció del que hagin escollit les famílies els propers mesos.

El conseller d’Educació assegura que el nou sistema serà “equilibrat” perquè garantirà que no hi hagi una diferència superior al 20% d’hores lectives entre la llengua de base i la resta. Per Rovira, amb la nova llei es diu “adeu a un sistema d’imposició del valencià”. “Es posa fi als projectes experimentals del Botànic, que era un autèntic projecte d’immersió lingüística seguint les pautes catalanes o catalanistes i passem a un sistema d’aprenentatge equilibrat amb aprenentatge del castellà, del valencià i de l’anglès”, ha dit el conseller, que ha afegit que, a més, “les famílies tindran dret de dirigir-se al centre educatiu i ser informades en la llengua de la seva elecció”.

El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha negat que la norma promogui la igualtat, ja que el valencià i el castellà no estan en situació d’igualtat i la llengua pròpia del país està minoritzada.

Foto: El conseller d’Educació, José Antonio Rovira, durant la presentació del curs 2024-2025 / GVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics