Wednesday, April 2, 2025
Actualitat

El govern valencià amaga el resultat de la consulta sobre la llengua base a l’escola

Rovira treu pit del 58,6% de participació en un procés que les entitats veuen poc “transparent” i en què les comarques valencianoparlants han votat molt més que les castellanoparlants

El procés de votació de la llengua base a les escoles del País Valencià en què les famílies han triat quin volen que sigui l’idioma principal de les classes s’ha acabat i ja hi ha resultats, però el conseller d’Educació José Antonio Rovira, només ha donat les dades de participació: han votat el 58,61 % de les famílies (339.411 d’un total de 579.082) de centres  públics o concertats d’Infantil, Primària i els tres primers cursos d’Educació Secundària Obligatòria

Rovira ha qualificat el percentatge de participació d’“èxit” i d’“avenç molt important en la representativitat de les famílies” i ha contraposat el 58,61% de participació a la que hi va haver en l’últim procés electoral als Consells Escolars, que segons Rovira va ser del 10,93%, la qual cosa vol dir –ha remarcat– que la representació de les famílies era sis vegades inferior.

El conseller ha admès que a les comarques de predomini lingüístic valencià hi ha hagut una participació més gran que a les de zona de predomini lingüístic castellà. Destaca l’alta participació en comarques catalanoparlants com el Comtat (73,28 %), l’Alcoià (70,21 %) i els Ports (67,26 %) i el baix índex de votació en zones castellanoparlants com el Racó d’Ademús (38,32%) i la Foia de Bunyol (45,17%).

Rovira ha evitat vincular aquesta diferència amb la mobilització que hi ha hagut per part d’entitats i sindicats a favor de triar el valencià i s’ha limitat a felicitar-se pel fet que els pares han pogut escollir la llengua principal dels seus fills en l’ensenyament.

L’associació Famílies pel Valencià, que ha fet campanya perquè les famílies triessin el valencià com a llengua principal a les escoles tot i estar en contra d’una consulta “innecessària” i que “arracona” la llengua pròpia, sí que ha vinculat la participació més alta a les zones valencianoparlants a la mobilització dels darrers dies. El col·lectiu considera “inacceptable” i una “falta de transparència” que la Conselleria d’Educació hagi donat resultats de la participació i no de quina ha estat, de forma global, la llengua triada als centres educatius valencians, unes dades que s’hauran de saber recollint-les centre per centre.

Recurs d’alçada d’Escola Valenciana

Escola Valenciana, per la seva part, ha recordat que aquesta votació no s’hauria d’haver dut a terme i ha preparat un recurs d’alçada perquè totes les famílies que es consideren afectades pels llistats d’alumnes assignats a una llengua base per al curs 2025-2026 i per la consulta de la llengua base puguin exercir els seus drets a estudiar en valencià. El recurs d’alçada –ha explicat l’entitat en un comunicat– s’adreça a les famílies en les següents situacions: quan “no han pogut votar en la consulta per triar la llengua base aplicable” quan “la llengua assignada al seu fill o filla no coincideix amb la llengua triada en la consulta” i quan “han votat per error tècnic o humà una llengua diferent de la que realment volien triar”. El recurs estarà disponible al web Tria Valencià d’Escola Valenciana des de dijous, quan es publiquen les llistes definitives als centres educatius.

Foto: El conseller d’Educació valencià, José Antonio Rovira, presenta el resultat de la consulta de la llengua base / GVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics