El govern imposa el castellà a les escoles de zones castellanoparlants que havien triat valencià, però es veu forçat a rectificar
STEPV denuncia que les instruccions als centres de predomini lingüístic castellà s’han eliminat les línies en català i l’executiu respon que garantirà l’elecció de les famílies “si hi ha prou demanda”
El percentatge elevat –i en alguns casos majoritari– de famílies que van triar el valencià a les comarques castellanoparlants en la consulta de la llengua base a les escoles del País Valencià va ser una de les grans sorpreses de la polèmica votació organitzada pel govern de Carlos Mazón, destinada –segons els sindicats i les entitats– a “arraconar” el valencià a les aules. L’executiu valencià assegura que amb la consulta s’ha garantit la “llibertat” d’elecció dels pares, però aquest argument ha quedat molt tocat després que la Conselleria d’Educació hagi enviat unes instruccions als centres de les comarques de predomini lingüístic castellà en què els comunica que només tindran unitats en castellà al marge de què votessin les famílies en la consulta de la llengua base.
El sindicat STEPV ha denunciat aquest dimecres que la circular enviada als centres per explicar-los com s’han de consignar les dades resultants de la consulta per dur a terme la planificació el curs que ve i les novetats que apareixeran en la pantalla de determinació de les unitats del centre, en aplicació de la llei de “llibertat educativa” assenyala que «en les zones de predomini lingüístic castellà només tindran en cada nivell una fila: LBC», és a dir, Llengua Base Castellà, mentre que en les de predomini lingüístic valencià tindran dues files: LBV (Valencià) o LBC (Castellà).
D’aquesta manera –denuncia STEPV–, la Conselleria “no reconeix el resultat de la consulta pel que fa a les famílies que han votat pel valencià en les zones de predomini lingüístic castellà”. “Recordem que moltes comarques castellanoparlants han votat pel valencià més d’un 30% de les famílies, especialment en els centres públics (L’Alt Millars, L’Alt Palància, El Racó d’Ademús, La Canal de Navarrés i La Foia de Bunyol) i, en el cas de La Serrania, més del 50%”, destaca el sindicat, que ha “exigit a la Conselleria una rectificació immediata d’aquesta circular que no respecta la famosa llibertat d’elecció de llengua, de la qual tant s’ha omplert la boca el conseller d’Educació i el president Mazón i els defensors d’una elecció que ha resultat una farsa perquè, al final, el que es pretén és negar, com es veu clarament en la circular, que el nostre alumnat estudie en valencià”.
STEPV ha animat els centres afectats i les famílies que han votat pel valencià a reclamar els seus drets i està estudiant accions legals si la Conselleria no retira immediatament la circular i crea les unitats corresponents en valencià, atenent la llibertat d’elecció de la llengua per part de les famílies.
Allau de crítiques
La Conselleria d’Educació ha reaccionat al cap d’unes hores i després d’una allau de crítiques i retrets ha aclarit que “les instruccions d’actuacions prèvies a l’admissió no recullen encara l’anàlisi dels resultats de la consulta lingüística a les famílies”. El director general de Centres Docents de la Conselleria d’Educació, Jorge Cabo, ha assegurat que l’administració “prendrà les mesures necessàries per atendre la demanda de valencià com a llengua base en les zones castellanoparlants”.
Segons Cabo, les instruccions d’actuacions prèvies a l’admissió enviades als centres “fan referència a la introducció de les dades en el sistema ITACA”. “En aquest moment del procés, a les localitats de predomini lingüístic castellà s’aplica el que es preveu en els articles 5, 6 i 7 de la Llei 1/2024. En una fase posterior, quan estigui acabada l’anàlisi de les dades de la consulta sobre llengua base, s’actualitzarà el sistema, d’acord amb l’indicat en l’article 8 de la Llei 8/2024 i en el 14.2 de l’Ordre 1/2025”, ha dit.
Cabo ha assenyalat que la Conselleria d’Educació “sempre ha mantingut que atendria la voluntat expressada per les famílies i si hi ha prou demanda per crear més unitats, tant de valencià com de castellà, es crearan”.
Foto: El conseller d’Educació, José Antonio Rovira, a les Corts Valencianes / GVA