El govern francès reconeix l’ensenyament immersiu
La Bressola celebra l’“avenç” per al català però demana que es reformi la Constitució
Raül G. Aranzueque
El govern francès va publicar dijous una nova circular sobre les anomenades “llengües regionals” que reconeix l’ensenyament immersiu dels idiomes diferents del francès. El text, destinat a esquivar la resolució del Consell Constitucional del maig passat, que anul·lava els articles relatius a la immersió lingüística de la la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals aprovada a l’Assemblea Nacional, diu que “l’ensenyament immersiu és una estratègia possible d’aprenentatge de l’ensenyament bilingüe” que no perjudica “l’aprenentatge del francès”.
La publicació de la circular és fruit de la feina feta entre el Ministeri d’Educació, les oficines públiques de les “llengües regionals”, la xarxa de centres de l’ensenyament bilingüe públic i la xarxa d’escoles immersives en llengües minoritzades Eskolim que, tal com explica Eva Bertrana, directora de la Bressola -membre d’aquesta plataforma-, ha estat redactada de manera que “el Consell Constitucional no torni a tombar” aquest mètode d’aprenentatge.
Bertrana es felicita per la “promesa complerta” del primer ministre francès, Jean Castex, i qualifica el document d’“avenç i millora” per al català i la resta de llengües minoritzades per França perquè “per primera vegada protegeix i reconeix” l’ensenyament immersiu”.
Tot i això, la directora de la Bressola recorda que la circular “no té el valor d’una llei” i que per garantir l’ensenyament en les llengües minoritzades caldria modificar l’article 2 de la Constitució, que estableix que “la llengua de la República és el francès”. De fet, aquest és l’article al qual es va acollir el Consell Constitucional per anul·lar els articles clau de l’anomenada llei Molac. “Només que l’article digués que el francès és la <<llengua comuna>> canviaria la situació de les altres llengües”, assenyala Bertrana.
La publicació de la circular, que ha estat precedida per manifestacions a favor de les llengües minoritzades arreu de l’Estat francès, ha estat motiu de satisfacció també per part de xarxes d’escoles immersives com la bretona Diwan i la basca Seaska.
El govern francès ha fet un altre pas endavant en el reconeixement de les llengües diferents del francès en reconèixer també que els infants podran aprendre a l’escola el picard i el flamenc occidental a la regió dels Alts de França. “El picard serà reconegut com a llengua regional al mateix nivell que el bretó, l’alsacià i el català”, ha manifestat a BFMTV el senador Éric Bouquet, del Partit Comunista Francès.
Bon dia,
Això esta força bé. Si tenim en conte que es parteix d´un estat tan centralista i exclusiu d´altres llengües com el francès.