Wednesday, January 29, 2025
Actualitat

El govern de Catalunya subvencionarà creadors de contingut en català

L’executiu es proposa ajudar en la professionalització dels influenciadors en la llengua pròpia

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha creat una nova línia de beques per a la creació de sèries de vídeos en català o en occità per a xarxes socials amb l’objectiu promoure la presència de les dues llengües en el món digital. Concretament, amb els ajuts es pretén donar suport a la professionalització d’influenciadors per assegurar la creació de sèries de vídeos remunerades per als creadors de continguts en català i dotar-los d’una mínima estabilitat pressupostària durant els mesos en què tenen la beca. D’altra banda, es vol millorar el posicionament del contingut en català a internet. Per aquesta raó, la sèrie de vídeos es promouran a través dels sistemes de publicitat propis de les xarxes socials. 

La dotació pressupostària de la línia de beques per al període 2024-2025 és de 312.000 euros per a 24 beques: 8 beques per a la realització de 18 vídeos en dos anys; i 16 beques per a la realització de 9 vídeos en dos anys. Els creadors de contingut en català hauran de presentar una proposta de sèrie de vídeos, en format digital i amb una periodicitat definida, que serà valorada segons criteris temàtics (amb especial èmfasi en els continguts sobre cultura, llengua, esports, e-sports, moda, visibilització del territori o continguts educatius); qualitat de la proposta o qualitat del pla de difusió d’aquesta, entre d’altres. 

La convocatòria d’aquest nou ajut es publicarà el 21 de maig. Les beques es convoquen cada any però són plurianuals, per la qual cosa els creadors de contingut que hagin rebut la beca, no podran demanar-la en la convocatòria següent perquè encara es trobaran dins del termini de la seva pròpia beca. D’aquesta manera, la Generalitat becarà cada any 24 creadors de contingut diferents respecte la convocatòria anterior. 

Les beques són un instrument pensat per contribuir a fer del català un un idioma d’ús normal a internet. Això passa per assegurar el català en les tecnologies digitals (interfícies web, tecnologies del llenguatge com assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals…), però també per normalitzar els continguts fets en llengua catalana en aquests entorns. 

En aquest sentit, la Secretaria de Política Lingüística ha impulsat projectes com La Troca, una trobada de creadors de tots els territoris de parla catalana que es va fer per primer cop l’any 2022,perquè els creadors de contingut d’arreu del domini lingüístic estrenyin llaços i s’estableixi una xarxa potent de creadors en llengua catalana. A més, el govern també està normalitzant i sistematitzant l’ús d’aquests professionals en les campanyes de promoció pròpies. 

Paral·lelament, el Departament de Cultura també ha creat una nova línia de subvencions per a l’edició i distribució de publicacions periòdiques de temàtiques culturals en català i occità. Aquests ajuts donaran cobertura a les despeses d’edició i distribució de publicacions en format paper i digital. La dotació màxima prevista per a aquesta línia és de 600.000 euros en dos anys amb l’objectiu de donar suport a una quinzena de capçaleres de Catalunya.

Les noves subvencions pretenen afavorir l’accés dels ciutadans a un catàleg de publicacions ampli, divers i de qualitat en llengua catalana i occitana, a més de fomentar la lectura i la dinamització d’hàbits culturals en català i occità, contribuint alhora a incrementar el consum i la creació de públics en aquestes llengües.

Foto: Gal·la dels Premis AMIC-Tresdeu el 10 d’abril passat a Barcelona / Raül G. Aranzueque

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics