El govern de Catalunya premia el foment del català i l’occità
Política Lingüística lliura els Premis Pompeu Fabra i el Premi Ròbert Lafont a nou persones o entitats que han entomat el llegat històric de promoure les llengües pròpies del país
El Departament de Política Lingüística va guardonar dijous vuit persones i entitats en el marc dels Premis Pompeu Fabra, que reconeixen la tasca de persones, organitzacions o entitats que col·laboren en la tasca de fomentar i l’ús social de la llengua catalana, i una altra amb el Premi Ròbert Lafont, en reconeixement de persones o entitats que s’hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana.
El premi a la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana l’ha guanyat l’entrenador del Girona FC, Míchel Sánchez; la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana l’han guanyat ‘ex aequo’ Dagoll Dagom i Edicions Camacuc, mentre que el sociolingüista Isidor Marí Mayans ha rebut el premi a la trajectòria professional, científica o cívica.
També s’ha guardonat la llibreria Drac Màgic amb el premi a la categoria socioeconòmica i l‘Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació(AMIC) en la categoria de comunicació i noves tecnologies. Finalment, un altre premi que ha tingut dos guanyadors ‘ex aequo’, ha estat el de la categoria de voluntariat lingüístic, amb el qual s’ha guardonat a l’Associació Aire Nou de Bao i Isidre Pérez i Edo.
L’entrenador del Girona F.C., Míchel Sánchez, ha rebut el premi per ser un “testimoni exemplar de normalitat a l’hora d’adaptar-se culturalment al seu entorn, amb l’adopció de la llengua i la cultura catalanes”; La companyia teatral Dagoll Dagom, que s’acomiada dels escenaris, per ser un referent per al públic de Catalunya en el teatre i la seva trajectòria de cinquanta anys; i Camacuc, una revista íntegrament en català escrita per valencians, per “haver divulgat elements transversals de l’educació, com la solidaritat, la pau, la salut, l’ecologia, l’empatia i les relacions personals”.
Pel que fa a l’eivissenc Isidor Marí, ha guanyat per la seva llarga trajectòria acadèmica i d’activista per la llengua i l’aportació a institucions com l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Drac màgic, llibreria de referència a Mallorca, ha estat premiada per promoure la lectura i la literatura en català; l’AMIC, que agrupa més de 600 mitjans d’arreu del domini lingüístic català, per promoure un sistema mediàtic plural, democràtic i compromès amb la societat; De l’Associació Aire Nou de Bao s’ha reconegut la seva tasca en la promoció de la cultura i la llengua catalana a la Catalunya Nord, mentre que Isidre Pérez ha estat guardonat per la seva dedicació al programa Voluntariat per la llengua amb més de cent parelles lingüístiques i l’organització de múltiples activitats al Centre de Normalització Lingüística de Barcelona com ara tertúlies, xerrades o passejades.
La vuitena edició del premi Robèrt Lafont, en reconeixement de persones o entitats que s’han distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana, va premiar la trajectòria del cineasta Fredo Valla per la seva llarga dedicació a l’occità tant des d’una perspectiva acadèmica i científica com de promoció i dinamització social del seu ús.
El conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que va presidir l’acte, va recordar que que “tant Fabra com Lafont eren plenament conscients que la seva tasca lingüística, sociolingüística i glotopolítica era una tasca col·lectiva i que demanava continuïtat intergeneracional”. “Els premis que lliurem avui són un reconeixement a l’esforç en direcció a aquesta continuïtat”, va dir el conseller, que va lligar la tasca de Fabra i Lafont amb la que duu a terme la nova conselleria de Política Lingüística. Vila va posar en valor el fet que, segons les últimes dades, “una àmplia majoria de la població està a favor d’adoptar polítiques decidides en favor de la llengua”.
Els premis Pompeu Fabra van ser creats l’any 2008 per l’aleshores Direcció General de Política Lingüística, Cada dos anys reconeixen la tasca de persones, organitzacions o entitats que col·laboren en la tasca de fomentar i l’ús social de la llengua catalana. La cerimònia d’enguany es va celebrar al Palau de la Generalitat i, a més del conseller de Política Lingüística hi van ser presents el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i el president de l’Institut d’Estudis Aranesos – Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, Jèp de Montoya.
Al final de l’acte, Vila ha fet una intervenció, en la qual ha vinculat el respecte a la diversitat lingüística amb valors com els de la democràcia, la igualtat entre cultures i l’autogovern dels pobles. Segons Vila, tant Pompeu Fabra com Robèrt Lafont eren plenament conscients d’aquest vincle. “Pompeu Fabra partia de la idea de la igualtat entre els pobles que volia la igualtat entre llengües”, va destacar el conseller, que va valorar la situació tant del català com de l’occità, que va assegurar que passen per una situació “adversa, amb molts factors que les condicionen”. Tot i això, “el català és, en molts sentits, una llengua robusta tot i els molts factors que la pressionen”, va afirmar Vila, que va assenyalar que “si la situació del català és delicada, la de l’occità encara ho és més”. Finalment, va destacar la tasca de la conselleria de Política Lingüística i va fer una crida a continuar prenent “accions decidides” per protegir el català.
El jurat dels premis Pompeu Fabra d’enguany ha estat conformat pel conseller de Política Lingüística, el vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats, Josep Oriol Amat; el director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Josep-Anton Fernández; la vicepresidenta de la Secció Filològica, i representant de l’Institut d’Estudis Catalans, Mila Segarra; el secretari general de Política Lingüística, Joan Santanach; la gerenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Gemma Vázquez; la vicepresidenta segona de la Cambra de Comerç de Girona, i representant del Consell General de Cambres de Catalunya, Lídia Vidal, i la responsable d’Assessorament Jurídic en Matèria de Política Lingüística, Mercè Almeida, que ha fet de secretària del jurat.
Foto: Foto de família dels guardonats amb el Premi Pompeu Fabra i el Premi Ròbert Lafont / B. G. B.