Thursday, September 19, 2024
Actualitat

El govern de Catalunya exhibeix el model d’escola catalana davant els cònsols

Les conselleres d’Exteriors i Educació mostren als diplomàtics la realitat lingüística de dos centres educatius

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la consellera d’Educació, Anna Simó, han mostrat aquest divendres el model d’escola catalana als cònsols acreditats a Catalunya amb unes visites a l’escola La Muntanyeta de Barcelona i l’escola Francesc Aldea i Pérez de Terrassa en un acte en què els han explicat els projectes educatius d’aquests centres i els han ensenyat les seves instal·lacions. La visita té com a objectiu acostar als representants de països estrangers la realitat catalana i impulsar la llengua pròpia del país en l’àmbit internacional.

Serret ha manifestat que és “indispensable” que els membres del cos consular “coneguin de primera mà el sistema educatiu català i, especialment, el model d’immersió lingüística” perquè “per mitjà del model d’escola catalana, els cònsols fan també una aproximació de com és la societat catalana”. La consellera d’Exteriors ha afirmat que l’escola catalana “és un model d’èxit” que ajuda a “construir una societat més cohesionada” i que respon a un “gran consens de país”.

L’escola La Muntanyeta, al barri de la Font de la Guatlla de Barcelona, és un centre que ha participat en els tallers d’Usos Lingüístics en l’Àmbit Educatiu (ULAE) amb què es pretén proporcionar eines per millorar la gestió de la diversitat lingüística en els centres educatius i incentivar l’aprenentatge i l’ús del català a l’escola. Els tallers són una de les activitats previstes en el Pla de foment de la llengua catalana als centres educatius davant la davallada en l’ús del català dins i fora de les aules. El Pla inclou deu mesures, com ara incrementar els recursos d’acollida dels alumnes nouvinguts, millorar la competència lingüística en català dels mestres i l’aprovació i desplegament del Decret del règim lingüístic del sistema educatiu.

La comitiva ha pogut conèixer el projecte lingüístic de l’escola, un centre que aplega alumnes amb 24 llengües d’origen diferent. La directora ha exposat als cònsols i a les conselleres la realitat lingüística tant a les aules com a la resta d’espais del centre, així com els beneficis que la immersió aporta als alumnes. La consellera Anna Simó ha explicat que Educació vol que els alumnes “coneguin almenys tres llengües: el català, el castellà, l’anglès o una altra llengua estrangera, i l’aranès a l’Aran” i que “el català sigui la llengua que es pugui parlar arreu i que no sigui minoritzada”. “La volem en condició d’igualtat amb les altres llengües”, ha afegit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics