Thursday, November 21, 2024
Actualitat

El govern català presenta un decret per donar “seguretat jurídica” a les escoles

L’esborrany preveu que educació es faci responsable dels projectes lingüístics dels centres i que els docents hagin d’acreditar el C2 per accedir a la funció pública

La consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Anna Simó, ha presentat aquest dilluns l’esborrany del Decret del règim lingüístic del sistema educatiu que ha de “donar seguretat jurídica” a les escoles davant els atacs al català del govern i de la justícia espanyols. L’esborrany, que està en tràmit d’informació pública fins al 15 de setembre, situa el Departament d’Educació com a responsable dels Projectes Lingüístics de Centre (PLC) en lloc dels centres educatius i estableix el requisit del nivell de C2 de català per accedir a la funció pública docent a partir del curs 2025-2026.

El text precisa com elaborar, aprovar, avaluar i revisar els PLC i disposa que els projectes no es poden canviar amb el curs ja començat. També remarca el caràcter vehicular del català i curricular del castellà, tal com recull la normativa aprovada l’any passat, que prohibeix la imposició de quotes lingüístiques. L’esborrany estableix que tots els alumnes han d’assolir la competència en tres llengües i assegura l’acollida personalitzada i en català dels estudiants nouvinguts.

Simó ha explicat que s’han mantingut converses amb els grups parlamentaris, entitats, sindicats i representants de la societat civil vinculats a la llengua i la cultura catalanes perquè “en surti un text robust i consensuat a partir de les aportacions de totes les persones i entitats que volen preservar el model d’escola catalana”. La consellera ha remarcat que s’han accelerat els tràmits legislatius “per defensar aquells drets que estan més amenaçats davant un escenari que es pot produir si un govern d’ultradreta arriba al govern espanyol i si continuen les intromissions dels alts tribunals en les polítiques que pertanyen tant a l’executiu com al legislatiu”.

El decret és una de les deu mesures del Pla de foment de la llengua catalana als centres educatius 2023-2028, que preveu accions com incrementar els recursos d’acollida dels alumnes nouvinguts a partir de 2024, millorar l’avaluació i l’aprenentatge de la llengua oral, incrementar el nombre de cursos de C2 de català per als professors i de diversos nivells de llengua per a les famílies i crear una plataforma de continguts audiovisuals educatius en català.

També es desplegaran els tallers dels usos lingüístics en l’àmbit educatiu (ULAE) fins a completar la totalitat dels centres educatius de Catalunya i es reimpulsaran els plans educatius d’entorn (PEE), de manera que es passarà dels 118 municipis actuals a 162 municipis el 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics