El dret de viure en català
Enllaçats per la Llengua reclama mesures contra la desigualtat i la substitució lingüística
La plataforma Enllaçats per la Llengua, formada per disset entitats, ha denunciat aquest dijous la “desigualtat legal entre ciutadans en matèria lingüística” a les constitucions d’Espanya, França i Itàlia, els tres estats on es parla català a part d’Andorra, on n’és la llengua oficial. Enllaçats per la Llengua afirma que aquest fet porta a “tota mena de pràctiques discriminatòries i mena inevitablement a la minorització del català, avantsala de la seva residualització i substitució”.
Davant aquest fet, les entitats que integren la plataforma han assenyalat nou punts que consideren essencials per aturar la “minorització de la llengua” i el “procés intencionat de substitució a què es veu sotmesa”, especialment “en les generacions més joves”.
Entre les demandes del Manifest d’Enllaçats per la Llengua hi ha la reivindicació de “la unitat, el reconeixement i l’oficialitat de la llengua catalana en tot del seu domini lingüístic”, promoure les relacions entre les diferents institucions del territori i una plena reciprocitat dels mitjans de comunicació en català. La plataforma reclama també poder viure plenament en català en tot el domini lingüístic i en tots els àmbits comunicatius i “combatre les polítiques discriminatòries envers el català” per garantir el coneixement i l’ús de tota la població independentment del seu origen.
Una de les claus per assolir la normalització de la llengua és aconseguir que el català sigui la llengua vehicular de l’escola i que s’esmercin els recursos necessaris per fomentar la immersió lingüística allà on calgui. El manifest posa un èmfasi especial en els joves i demana que es promogui que el català fos “la llengua per defecte del lleure” en aquest segment de la població.