El DIEC actualitza el vocabulari LGTBI
El diccionari normatiu incorpora paraules com ‘cissexual’, ‘intersexual’ i ‘transgènere’
a Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dimarts l’actualització del diccionari normatiu (DIEC) pel que fa al vocabulari LGTBI, que inclou la incorporació de catorze paraules noves i la modificació de disset.
En una sessió ampliada de l’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació, el fòrum de trobada d’acadèmics, lingüistes i periodistes vinculats als mitjans en català per fer-hi propostes i exposar-hi opinions sobre els aspectes lingüístics que els afecten, que s’ha fet en format presencial i virtual alhora, la presidenta de la Secció Filològica, M. Teresa Cabré, ha justificat l’actualització del lèxic LGTBI per la necessitat que “el diccionari cobreixi les necessitats denominatives que la societat li requereix”, especialment “els col·lectius invisibilitzats durant molt de temps”.
Magí Camps, membre de la Secció Filològica, ha explicat que la iniciativa va néixer en una taula rodona sobre llenguatge LGTBI que es va fer durant la commemoració de les Normes de Castelló el 2018 a la capital de la Plana Alta. Els assistents van presentar una sèrie de paraules amb definicions, mancances que havien detectat, propostes d’esmenes i noves paraules i Vicent Pitarch, delegat del president de l’IEC a Castelló, les va portar a la Comissió Lexicogràfica perquè les estudiés. La Secció Filològica va analitzar el lèxic proposat i el ja existent, va comprovar que les decripcions fossin semànticament rigoroses i respectuoses amb la diversitat del col·lectiu i va incloure en les definicions de les entrades, quan calia, les etiquetes “en recessió” i “dit despectivament”.
Els catorze articles que s’afegeixen a la nomeclatura del DIEC2 són els següents:
bifòbia: f. Aversió a la bisexualitat o als bisexuals.
cisfòbia: f. Aversió a la cissexualitat o als cissexuals.
cissexual: 1 adj. i m. i f. Que se sent del sexe al qual pertany biològicament. 2 adj. Relatiu o pertanyent als cissexuals.
cissexualitat: f. Qualitat o condició de cissexual.
heterofòbia: f. Aversió a l’heterosexualitat o als heterosexuals.
interfòbia: f. Aversió a la intersexualitat o als intersexuals.
intersexual: 1 adj. i m. i f. Que presenta caràcters sexuals masculins i femenins. 2 adj. Relatiu o pertanyent als intersexuals.
intersexualitat: f. Qualitat o condició d’intersexual.
lesbofòbia: f. Aversió al lesbianisme o a les lesbianes.
monosexual:1 adj. i m. i f. Que sent atracció sexual envers individus d’un sol sexe. Són monosexuals tant els homosexuals com els heterosexuals. 2 adj. Relatiu o pertanyent als monosexuals.
monosexualitat: f. Qualitat o condició de monosexual.
transfòbia: f. Aversió al transgenerisme o als transgèneres.
transgènere: 1 adj. i m. i f. Que se sent del sexe oposat a aquell al qual pertany biològicament. Persones transgènere. 2 adj. i m. i f. Que no se sent del sexe al qual pertany biològicament perquè la seva identitat no s’ajusta a les categories tradicionals d’home i dona. 3 adj. [inv.] Relatiu o pertanyent als transgèneres. Col·lectius transgènere.
transgenerisme: f. Qualitat o condició de transgènere.
Entre els disset articles que es modifiquen hi ha amanerat -ada, bisexual, efeminat -ada i transsexualitat.
Totes aquestes entrades ja es poden trobar a la versió en línia del DIEC, però no estaran en l’edició en paper fins que no hi hagi el nou diccionari normatiu, que Cabré ha anunciat que serà “diferent” i, entre altres canvis, “s’ampliarà amb moltes fonts de varietats dialectals”. El diccionari en línia, en canvi, passarà a actualitzar-se aproximadament cada tres mesos en funció del lèxic nou que hi hagi.
Molt útil per ensenyar els neologismes, gràcies!