Tuesday, April 1, 2025
Actualitat

El dia de la marmota del català a la facultat

Reunió de la Comissió de Política Lingüística del CIC / Departament de Recerca i Universitats

Govern i universitats faran un seguiment semestral perquè es respecti la llengua de la docència davant els canvis al castellà del nou curs

Raül G. Aranzueque

El curs a les universitats catalanes tot just acaba de començar i ja s’han reproduït les queixes de molts alumnes que s’han matriculat a una assignatura en català i el professor canvia la llengua de docència prevista i la imparteix en castellà. El fenomen es repeteix tot i el compromís pres per les universitats l’abril passat, en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrat per representants del govern i dels dotze centres d’educació superior, de respectar la llengua de docència indicada en els plans i guies docents per respectar els drets lingüístics dels estudiants i dels professors.

Davant aquesta situació, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va convocar una reunió extraordinària de la Comissió de Política Lingüística del CIC. En la reunió d’aquest dilluns s’ha acordat fer un seguiment semestral per garantir que es respecti l’ús de de la llengua de docència de l’assignatura recollida en el pla docent de l’estudi oficial. “Govern i universitats ens hem refermat en el compromís de garantir els drets lingüístics dels estudiants i el professorat, així com també en assegurar el manteniment de la llengua de docència de les assignatures durant tot el curs”, ha assegurat Geis.

Segons aquest acord, les universitats elaboraran informes semestrals, que lliuraran al Departament de Recerca i Universitats, on es recolliran totes les incidències que es produeixin sobre canvis en la llengua de docència, així com les causes i motivacions d’aquest canvi. Segons explica el Departament de Recerca i Universitat en un comunicat, també es farà un seguiment del compliment general de les llengües de docència en els diferent plans docents.

Les bones intencions, però, s’han de traduir ara en fets i les entitats que treballen per la defensa del català en l’educació superior es miren amb recels les promeses. “Els rectorats i la conselleria s’havien compromès a apostar per la llengua, però es torna a repetir el mateix que l’any passat. Estem sorpresos i preocupats perquè tot continua igual”, lamenta el president de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), Ferran Piqué, que explica que continuen rebent queixes a través del formulari que tenen habilitat per a aquests casos.

També rep queixes per aquest mateix motiu el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), segons explica la seva portaveu, Anna Clua. “Teníem el compromís que es complissin els plans docents i que els estudiants poguessin cursar la carrera en català”, recorda Clua, que avisa que començaran a “fer pressió sobre els rectors” si aquests compromisos no es respecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics