Thursday, September 19, 2024
Actualitat

El ‘Coromines’, de nou volums a dos clics

L’Institut d’Estudis Catalans presenta la versió digitalitzada del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana

L’institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dimecres la digitalització del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (DECat). El DECat, també conegut com el Coromines, consta de nou volums que es van publicar entre el 1980 i el 1991. Ara aquest diari es digitalitza, una tasca que, com han explicat els participants en l’acte, ajudarà a donar a conèixer aquesta obra al públic més general.

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, ha lloat, en la presentació de l’acte, l’obra de Coromines i ha dit que diccionaris com el seu enriqueixen la llengua i fan del català “una llengua de cultura avançada”, perquè “a més de tenir un diccionari de referència en té molts més que el complementen”.

L’acte també ha comptat amb la intervenció de Mila Segarra, la vicepresidenta de la Secció Filològica, que ha explicat la seva vinculació amb els Coromines i ha destacat el sector femení de la família, que sol passar més desapercebut. També ha reiterat la importància de la digitalització a l’hora de popularitzar i donar a conèixer el DECat.

S’ha fet també una demostració de com funciona el Coromines digitalitzat a càrrec d’Enric Ribes, el director de l’oficina d’Onomàstica, l’òrgan de l’IEC que s’ha encarregat de la digitalització. Ribes ha explicat que s’ha aprofitat la mateixa infraestructura que s’havia fet servir per digitalitzar l’OnCat i ha mostrat el funcionament de la pàgina web. Durant la demostració es podia veure que en buscar una paraula podies consultar la seva entrada en els altres diccionaris en català digitalitzats, el Diec2, el Diccionari català-valencià-balear, el Diccionari de Sinònims i l’OnCat. Ribes ha destacat l’avantatge que suposa aquesta vinculació entre diccionaris digitals. “És molt útil perquè hi ha mots que tenen diferents significats segons a quin diccionari els busquis” ha afegit.

Finalment, ha arribat el torn de Carles Duarte, el president de la Fundació Pere Coromines, que va col·laborar amb Joan Coromines durant deu anys per crear el DECat. Duarte ha destacat l’interès que sempre va tenir Coromines per la llengua. “D’adolescent no anava a la platja, es quedava a casa estudiant vocabulari de Jaume I”. També ha donat detalls de la creació del diccionari, com que Coromines l’escrivia amb una màquina d’escriure Underwood.

Tots els convidats han coincidit que el diccionari etimològic de Coromines és una obra bàsica i que la seva digitalització era essencial tant per donar-li el reconeixement que mereix com per, com ha dit Duarte, donar “eines al país perquè continuï creixent sobre bases acadèmiques, lingüístiques i científiques”.

Foto: Presentació de la digitalització del ‘Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana’ a l’IEC / B. G. B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics