Thursday, April 3, 2025
Actualitat

El Consell d’Europa carrega contra la imposició del 25% de castellà a l’escola

L’organisme critica la inexistència de la reciprocitat televisiva als territoris de parla catalana i recomana reconèixer el català i l’aragonès a l’Estatut d’Autonomia d’Aragó

El  Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom) del Consell d’Europa ha carregat contra la intromissió de la justícia espanyola en el sistema educatiu de Catalunya i ha expressat una “gran preocupació” per la imposició d’un 25% de castellà en matèries troncals en algunes escoles. L’informe del comitè d’experts sobre l’Estat espanyol avisa que “determinar un percentatge mínim d’ensenyament en castellà per a cada centre educatiu contravé les obligacions assumides per Espanya en virtut de l’article 8 de la Carta”.

El dictamen del Consell d’Europa lamenta l’escassa presència del català en la justícia, tant a Catalunya, com al País Valencià com a les Illes Balears, així com el fet que en cap dels territoris hi ha prou garanties que els ciutadans puguin fer servir la seva llengua sense problemes en un àmbit tan sensible com el de la sanitat.

El document remarca també que no estigui en funcionament la reciprocitat dels diferents canals de televisió en català, una vella reivindicació de la societat civil encallada des de fa molts anys. També lamenta l’escassa oferta d’emissores de televisió i ràdio privades en català al País Valencià.

El dictamen és especialment contundent amb les polítiques del govern d’Aragó, tant amb el català com amb l’aragonès. L’organisme critica la dràstica reducció dels programes de promoció d’aquestes llengües, l’eliminació de la Direcció General de Política Lingüística i la retallada de pressupost de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua.

Els experts recomanen, a més, que es reconegui, de forma explícita, el català i l’aragonès a l’Estatut d’Autonomia d’Aragó. Ara aquestes llengües estan reconegudes com a llengües pròpies de l’Aragó en la Llei del Patrimoni Cultural Aragonès, tot i l’intent, de moment fallit, de Vox d’eliminar qualsevol referència en aquesta norma.

Foto: Consell d’Europa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics