El Col·legi d’Infermeres remarca la importància d’adaptar-se a la llengua del pacient
El COIB ja fa temps que té les places exhaurides per als cursos de sensibilització lingüística per a professionals no catalanoparlants
El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha remarcat aquest dijous la importància d’“adaptar-se a la llengua de la persona atesa” pels professionals sanitaris “per millorar la salut” dels pacients. El COIB recorda que “la comunicació és un actiu essencial per l’exercici professional de les infermeres” i que “la llengua és un determinat social i una font de desigualtats en relació amb la salut de les persones”. “Està demostrat que el fet d’atendre la persona en la seva llengua comporta beneficis per a la seva salut, augmenta l’adherència als tractaments i minimitza riscos”, assegura el Col·legi.
El COIB ha fet aquestes consideracions en presentació de les sessions de sensibilització lingüística a infermeres no catalanoparlants procedents de fora de Catalunya, organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que es faran el 18 d’abril i el 2 de maig i que ja tenen les places exhaurides des de fa temps, tal com va informar el Diari de la llengua.
Les sessions tenen el propòsit de conscienciar les infermeres sobre la importància que té la utilització de la llengua pròpia de les persones ateses per poder oferir una millor atenció. El curs té una durada total de quatre hores, que es divideixen en dues sessions de dues hores cadascuna. En aquesta primera edició del curs s’han ofert 24 places, que es van omplir en pocs dies.
Durant el curs es parlarà sobre qüestions bàsiques relacionades amb l’extensió territorial i la demografia de la llengua catalana, la normativa lingüística internacional i nacional i els beneficis de conèixer la llengua catalana, especialment en l’àmbit assistencial. A més, es donaran consells per aprendre el català i potenciar el seu ús en diverses situacions.
Sis col·legis professionals de l’àmbit sanitari es van posat d’acord el mes passat per redactar un comunicat conjunt de suport a l’ús del català en l’atenció sanitària arran de la polèmica provocada per la infermera que va penjar un vídeo en què es mofava de l’obligatorietat d’acreditar un nivell C1 de català per accedir a les oposicions d’infermeria a Catalunya. Es tracta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), el Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya (Podocat), el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (COLFICAT), el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), el Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC) i el Col·legi de Logopedes de Catalunya (CLC) Tots sis van defensar que l’ús del català, més enllà d’un dret, és necessari per a la correcta atenció sanitària dels pacients.