El català serà obligatori per a tothom per renovar el permís de residència a Andorra
El Projecte de llei de la llengua pròpia i oficial preveu un termini de cinc anys per acreditar el nivell de l’idioma i no n’eximeix els residents passius
La Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports del Consell General d’Andorra ha enllestit el text del Projecte de llei de la llengua pròpia i oficial, que preveu fer obligatori el coneixement del català, en un termini de cinc anys, a tothom qui vulgui tenir un permís de residència per viure al país. El projecte de llei s’ha acordat amb el suport dels grups parlamentaris Demòcrata, de Concòrdia, Socialdemòcrata i Ciutadans Compromesos i l’única oposició d’Andorra Endavant i s’espera que sigui aprovat el pròxim 25 d’abril.
El text acordat va més enllà del que havia aprovat, inicialment, el govern, que preveia obligar a acreditar nocions bàsiques de català per obtenir la primera renovació del permís de residència i treball, però n’estaven exempts els treballadors per compte propi i els estrangers que tinguin residència passiva, és a dir, persones sense contracte de treball com inversors, pensionistes o que duen a terme activitats esportives, culturals o científiques. Amb el redactat actual, l’acreditació del coneixement de la llengua oficial del país serà necessari per a tots els permisos d’immigració en un termini màxim de cinc anys.
Quan el projecte de llei va començar a caminar diversos creadors de contingut per a xarxes espanyols, establerts a Andorra, es van mostrar reticents a aprendre la llengua oficial del país. Amb el redactat definitiu de la norma n’hauran d’acreditar el coneixement.
Així, per renovar el permís de residència i treball caldrà cursar una formació de català de trenta hores, tret que es pugui demostrar un nivell adequat de la llengua. En el cas de la primera renovació, caldrà acreditar el nivell A1 de català, mentre que per a la segona renovació, al cap de tres anys, el requisit serà el nivell A2. La mesura, quan s’aprovi la llei, entrarà en vigor a partir del 26 d’abril del 2026.
Els grups parlamentaris que han acordat el projecte de llei han concretat, a més, la composició d’alguns òrgans que preveu el text, com la Junta de Coordinació de la Llengua i el Consell Nacional i s’ha definit un règim sancionador més precís. També han destacat que el projecte de llei “acompleix la seva missió integradora, associa el progressiu aprenentatge de la llengua per part dels nouvinguts i l’acreditació d’aquesta als permisos d’immigració”. Els grups s’han felicitat “pel clima assolit durant el treball en comissió, que han permès convertir les respectives esmenes en millores objectives a favor del patrimoni lingüístic d’Andorra”.
Foto: Consell General d’Andorra