El català guanya terreny a Andorra
El 53,4% dels andorrans tenen l’idioma oficial del país com a llengua d’identificació i el castellà baixa al 38,5%
El català guanya terreny a Andorra, on el 53,4% dels ciutadans el tenen com a llengua d’identificació, 7,5 punts més que el 2018, segons l’enquesta de Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra del 2022, feta pública dijous. El castellà baixa del 42,6% de fa quatre anys al 38,5% actual.
L’estudi, presentat per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el coordinador de l’eix sociològic d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), Joan Micó, revela també que el percentatge d’andorrans que tenen el català com a llengua materna registra un augment significatiu (un 44,1% el 2022 per un 35,7% el 2018), mentre que el castellà baixa lleugerament (40,3% ara i 43,2 fa quatre anys). El francès és la llengua primera del 10% de la població, el portuguès del 13,5%, l’anglès del 3% i un 6,8% tenen altres llengües.
Pel que fa a l’ús de la llengua, el 63,7% dels enquestats diuen que utilitzen el català com la llengua habitual amb les relacions amb altres persones, el 48,6% ho fa en castellà, el 6,6 en portuguès i el 5,7% en francès.


En relació al coneixement, l’estudi mostra una millora respecte de l’última onada, tot i que el castellà continua sent la llengua que més coneix la població. Així, el català és conegut amb un 8,3 de mitjana –3 dècimes per sobre de l’última onada–, en una escala del 0 al 10. Aquesta dada s’obté de la combinació de les diverses competències lingüístiques: entendre, llegir, parlar i escriure. En el cas del castellà el resultat és de 9,3, el mateix que el 2018. El francès continua sent la tercera llengua més coneguda, seguida de l’anglès i el portuguès.
“Valorem positivament els resultats recollits que ens donen una fotografia de l’estat actual de l’ús i el coneixement de la llengua al país”, ha assenyalat Riva durant la presentació dels resultats. La ministra ha advertit, però, que en alguns àmbits molt concrets l’ús del català baixa respecte de l’enquesta del 2018, fet que remarca la necessitat de continuar treballant “per revertir la tendència a l’ús predominant del castellà”.
Entre aquests àmbits hi ha l’atenció de cara al públic en diversos sectors, inclosa l’Administració. En aquest sentit, el català com a llengua més utilitzada per atendre el públic ha passat del 53,3% del 2018 al 49,3% del 2022. Segons el govern, aquest fet s’explica per factors demogràfics i de composició del mercat de treball.