Thursday, November 21, 2024
Actualitat

El català a l’escola provoca una crisi PP-Vox a les Illes Balears

Els populars rebutgen la proposta de la ultradreta d’escollir la llengua d’escolarització a partir del curs vinent i els socis de Prohens bloquegen el pressupost

El Partit Popular ha rebutjat aquest dimarts la proposició no de llei de Vox que pretenia garantir la “lliure elecció de llengua” a infantil i primària el curs que ve i estendre-ho a la resta d’etapes educatives a partir del curs 2025-2026. El partit de la presidenta balear, Marga Prohens, havia registrat unes esmenes en què proposava que els pares escollissin la llengua de l’escola a partir del curs vinent a infantil i al primer cicle de primària (fins als vuit anys) sempre que es pogués, i a l’ESO i el batxillerat a partir del curs següent.

L’oposició no ha acceptat aquestes esmenes, diferents de les presentades inicialment, perquè estaven fora de termini, una circumstància que la portaveu adjunta del PP, Marga Durán, ha atribuït a un error tècnic.

Davant el rebuig del PP a la proposició presentada per Vox, el partit d’extrema dreta ha votat en contra de la proposta de sostre de despesa presentada a la tarda pel Partit Popular, fet que deixa congelada la tramitació dels pressupostos de les Illes Balears del 2024.

El portaveu del grup parlamentari socialista, Iago Negueruela, ha acusat el govern d’haver intentat obtenir el suport de Vox als pressupostos amb unes esmenes lingüístiques, que “van molt més enllà del TIL de Bauzá”, el pla de trilingüisme de l’expresident balear Juan Ramón Bauzá, que va haver de retirar davant la revolta dels docents balears.

Més per Mallorca ha advertit, en una piulada a la xarxa X, que si el PP “no ha votat a favor (encara) de l’apartheid lingüístic als centres educatius és perquè des de l’oposició hem impedit el seu trilerisme amb Vox”. L’objectiu de la proposició no de llei presentada per l’extrema dreta -ha denunciat la diputada de MÉS Maria Ramon des del Parlament- és “arraconar la llengua pròpia d’aquesta terra i crear un apartheid lingüístic als centres educatius i dividir més la nostra societat”.

L’STEI Intersindical, per la seva part, ha denunciat l’arraconament del català en àmbits de la funció pública com la sanitat i l’educació i ha advertit al PP que “no atiï el foc de la confrontació lingüística a l’entorn escolar un altre cop”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics