Monday, April 14, 2025
Actualitat

El castellà no serà vehicular a les escoles de les Illes Balears

Martí March, conseller d’Educació de les Illes Balears / CC

El govern rectifica i el PP es desmarca de la Llei d’educació que es debat al Parlament

La Llei d’educació de les Illes Balears no inclourà el castellà com a llengua vehicular en l’ensenyament després que el conseller d’Educació, Martí March, hagi accedit a rectificar  l’esborrany, que havia rebut fortes crítiques de sindicats i entitats.

El nou text, que es debatrà aquest dimarts al Parlament, no tindrà el suport del Partit Popular, que ha havia acordat donar suport a la norma perquè reconeixia la condició de vehicular del castellà i ara ha trencat les negociacions amb el govern.

Els partits de l’executiu de Francina Armengol que negocien la llei han retirat l’apartat de l’article 133. que reconeixia tant el, català com el castellà com a llengües de l’ensenyament, així com l’apartat que oferia la possibilitat de fer servir un idioma estranger com a llengua d’aprenentatge, un punt que recordava el decret sobre el trilingüisme del govern de José Ramón Bauzá que amenaçava de restar presència al català a les aules.

El nou redactat no establirà quina és la llengua vehicular de l’ensenyament (tampoc no ho serà el català), però sí que ho fa la llei de normalització lingüística de 1986, en vigor, que determina que la llengua vehicular de l’ensenyament i aprenentatge a les Illes Balears és el català.

Ell Moviment per l’Escola en Català va advertir fa uns dies que incorporar la vehicularitat del castellà comportaria agreujar la situació d’emergència lingüística del català i incomplir el mandat de l’estatut i la Llei de normalització lingüística. Les entitats van denunciar també que el Decret de mínims, que estipula que almenys el 50% de les hores lectives hagin de ser en català, no es correspon amb la situació sociolingüística actual.

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha admès que els canvis anunciats a la Llei d’educació “apropen la norma al que l’OCB hauria volgut”, però ha insistit en “la necessitat que la Conselleria faci una passa endavant en favor del català a l’escola i implementi, sense dilació, les deu  mesures urgents” que va proposar l’entitat entre les quals fer que el català en sigui la llengua vehicular, aplicar programes d’immersió lingüística i garantir que la Inspecció Educativa faci complir la normativa lingüística a tots els centres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics