El 28,4% dels joves de Barcelona tenen el català com a llengua habitual
El 32,4% dels nascuts fora de l’Estat espanyol consideren que tenen un bon nivell de l’idioma
L’Enquesta a la joventut de Barcelona 2020, feta pública aquest dimecres, ha aportat dades preocupants sobre la vitalitat del català a la capital de Catalunya. D’acord amb aquest estudi, només el 28,4% dels 1.407 joves enquestats d’entre 15 i 35 anys que viuen a la ciutat tenen el català com a llengua habitual, mentre que un 62,1% tenen el castellà, un 2,3% l’anglès i el 7,2% altres llengües.
El percentatge de joves que parlen habitualment el català és set punts més baix que els de l’enquesta que es va fer el 2015 (un 35,6%), però la comparació és enganyosa perquè les dades de l’any passat recullen els hàbits dels joves que fa un mínim de sis mesos que viuen a Barcelona, mentre que les de fa sis anys feien referència als empadronats a la ciutat. El regidor d’Infància, joventut, persones grans i persones amb discapacitat, Joan Ramon Riera, ha justificat, en la presentació dels resultats, el canvi de mètode per la necessitat de reflectir millor la realitat de la ciutat. Cal tenir en compte que del total d’enquestats només el 42% han viscut sempre a Barcelona i el 13,4% no hi estan empadronats.
Per orígens, els joves de Barcelona que consideren que tenen “un bon català” és molt superior entre els que han nascut a l’Estat espanyol (82,1%) que la resta (32,4%). Les diferències també es poden observar en funció dels ingressos. D’aquesta manera, als barris amb més poder adquisitiu, el 41,3% dels joves tenen el català com a llengua habitual, als de rendes mitjanes, el 32% i als de menys recursos econòmics, un 13,9%.
Les dades de l’enquesta de l’Ajuntament de Barcelona arriben després que l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) del 2018 xifrés en un 19,6% el percentatge de joves de la capital catalana que tenen el català com a llengua habitual, un percentatge molt inferior al 35,2% del global de Catalunya.
Quan es van fer públiques aquelles dades, el sociolingüista Avel·lí Flors-Mas, investigador del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona, va explicar al Diari de la llengua que “el tipus de població de Barcelona és diferent del de la resta país perquè atrau molts estrangers en edats joves” que van a treballar o a estudiar a la capital catalana i no coneixen el català”. En un estudi on una part dels enquestats fa molt poc temps que viuen a Barcelona la puntualització és important.