Una dècada incomplint el Codi de Consum i la Llei del cinema
La Plataforma per la Llengua insta el govern català a aplicar les normes lingüístiques
La Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dimecres que la Generalitat de Catalunya no aplica ni fa complir els articles de caràcter lingüístic de la Llei del Codi de consum i de la Llei del cinema aprovades pel Parlament de Catalunya fa deu anys. L’entitat lamenta que aquests articles hagin esdevingut “lletra morta” pels successius governs que hi ha hagut al llarg de la darrera dècada i que no han fet cas ni de les lleis, ni de les sentències del Tribunal Constitucional (TC) ni de les mocions aprovades pel Parlament de Catalunya, que l’instaven a aplicar-les.
L’entitat recorda que el Parlament de Catalunya va aprovar el 20 de juliol de 2010 el Codi de Consum, que estableix, entre altres coses, que les dades obligatòries d’etiquetatge, instruccions, embalatges i manuals dels productes distribuïts a Catalunya han de ser com a mínim en català, així com les factures i els pressupostos, i en el mateix format que la resta de llengües que hi apareixen. La norma preveu un règim d’infraccions amb les sancions corresponents per a qui la incompleixi.
La Plataforma per la Llengua denuncia que la normativa no s’està complint, malgrat que el Tribunal Constitucional l’hagi avalat en dues sentències i el Parlament n’hagi requerit el compliment en quatre mocions, totes elles ignorades. L’entitat critica que l’Agència Catalana del Consum no hagi posat cap sanció per no posar en català les dades obligatòries dels productes i només hagi obert expedients en els casos dels incompliments més flagrants, que encara no s’han tancat mesos o anys després. En canvi -remarquen- sí que ha sancionat les empreses que no compleixen la normativa pel que fa al castellà.
“No hi ha dins de la Unió Europea cap territori amb tantes empreses que actuen fora de la llei”, denuncia el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, que acusa els presidents Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra i la Generalitat d’haver “desobeït la seva pròpia norma”, haver deixat “desamparat el consumidor català” i fins i tot, d’haver “prevaricat”.
La Plataforma per la Llengua exigeix al govern català que, de manera immediata, i com han fet la resta de governs estatals i regionals europeus, apliqui aquesta llei. “La majoria d’empreses, incloses grans multinacionals, encara actuen de manera il·legal en el nostre mercat i fan competència deslleial, impunement, a les empreses que sí que compleixen la llei”, lamenta Escuder, que recorda que “la història ha demostrat que quan es fan complir les normes per a tothom les empreses s’hi adapten, com va passar amb la llei antitabac”.
L’entitat posa èmfasi també en l’incompliment de la Llei del cinema, aprovada el 7 de juliol de 2010, que determina que almenys el 50% de les pel·lícules comercials projectades als cinemes de Catalunya han de ser en català, un resultat reduït al 25% després de la sentència del Tribunal Constitucional, del 2017. A més, obliga les empreses distribuïdores a garantir que totes les pel·lícules que s’han estrenat doblades o subtitulades en català en sales de Catalunya enviïn aquesta versió a tots els canals de distribució (televisions, plataformes digitals, DVD, etc.) després de l’estrena a les sales. “Res de tot això està passant, com s’ha constatat en recents estudis sobre la situació del català en plataformes digitals com Netflix”, remarca la Plataforma per la Llengua.
Escuder ha enviat una carta al president Torra en què li demana què pensa fer el seu govern per encarar de manera seriosa el compliment d’aquestes dues lleis. L’entitat ha animat, a més, els usuaris de Twitter a fer una piulada amb l’etiqueta #10AnysIncomplintlaLlei per reclamar que es compleixin aquestes normes.