Decret llei ‘in extremis’ per esquivar el 25% de castellà
El govern aprova una norma que rebutja percentatges i fa Educació responsable dels projectes lingüístics
El govern ha aprovat aquest dilluns, en una reunió extraordinària, un decret llei sobre l’ús de les llengües a les escoles de Catalunya amb què pretén donar resposta a l’ordre d’execució de la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que expira aquest dimarts.
El decret llei, que ja ha estat publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i que entra en vigor dimarts, s’ha aprovat després que el Partit Popular, Vox i Ciutadans portessi el projecte de llei acordat per ERC, Junts, el PSC i els Comuns al Consell de Garanties Estatutàries per evitar que entrés en vigor abans que expirés el termini per aplicar el mínim del 25% de castellà ordenat pel TSJC.
Amb aquest decret llei, les escoles i els instituts hauran de revisar els seus projectes lingüístics, que no es basaran en percentatges d’hores d’una llengua o una altra, abans del curs vinent. El Departament d’Educació validarà aquests projectes i n’assumirà la responsabilitat legal per evitar que la justícia actuï contra les direccions dels centres.
“L’objectiu del decret llei és protegir els centres educatius i les direccions de les ingerències dels tribunals i protegir el el model d’escola catalana”, així com “rebutjar qualsevol intent d’imposar valors numèrics i percentatges i garantint el català com a llengua vehicular”, ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja. “S’ha de fer amb criteris lingüístics i pedagògics”, ha dit Plaja, que ha afegit que el tractament de les llengües s’han de fer d’acord amb criteris objectivables de la “”realitat cultural i lingüística” de cada centre.
A més del decret i la nova llei que està revisant el Consell de Garanties Estatutàries, s’està treballant en un altre decret per reforçar la presència del català a l’escola que s’aprovarà els propers mesos.
Òmnium Cultural, que va avalar la llei pactada pels quatre grups parlamentaris, ha advertit que no donarà “un xec en blanc a ningú” i que “cal que es garanteixi la vehicularitat del català i la protecció jurídica dels centres”. El president de l’entitat, Xavier Antich, ha recordat que “els atacs al català i a l’escola són constants i per protegir-los, cal ser ambiciosos i molt exigents”. Per això, Òmnium reclama alternatives en cas que les mesures dutes a terme siguin insuficients per fer front a les ingerències dels tribunals: “Cal tenir un pla B, un pla C i un pla D per assegurar-nos que es treuen les urpes dels tribunals de l’escola”, ha afegit Antich.