Saturday, October 5, 2024
Actualitat

Crida als candidats a reformar la Constitució francesa, que margina les llengües minoritzades

L’Associació per a l’ensenyament del català demana als aspirants a les eleccions legislatives que es comprometin a fer possible l’ensenyament i l’oficialitat del català

El col·lectiu Perquè visquin les nostres llengües, que aplega les entitats en defensa de les llengües minoritzades per França, ha adreçat als diputats sortints i als principals candidats en les eleccions legislatives de l’Estat francès, que aquest diumenge viu la segona volta, especialment els de Catalunya Nord, la Bretanya, Còrsega, el País Basc, Occitània i Alsàcia,espai Occitan, Alsàcia, un document que els interpel·la sobre la situació de les llengües “regionals” a l’Estat. En la carta els demana si es “comprometen a treballar en favor d’una revisió constitucional per consagrar l’ús i la transmissió de les llengües regionals a França”.

En la missiva del col·lectiu, que ha exclòs els candidats d’extrema dreta, es recorda que l’1 de juny passat milers de persones de diferents territoris es van mobilitzar per demanar que es modifiqui l’article 2 de la Constitució francesa, que diu que la llengua de la República és el francès, i serveix de pretext a l’administració per menystenir els altres idiomes.

El col·lectiu posa com a exemple la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals, coneguda com a Llei Molac, aprovada per l’Assemblea Nacional el 21 de maig del 2021, que el Consell Constitucional va mutilar emparant-se en l’article 2 de la Carta Magna.

Entre els greuges denunciats pel col·lectiu hi ha la prohibició de posar noms amb grafies que no existeixen en la llengua francesa com els de Fañch, Iñaki, Aña, Martí i Artús del bretó, el basc, el català i l’occità; els vetos a utilitzar les llengües autòctones a les cambres legislatives de la Polinèsia i Còrsega; el català als ajuntaments catalans; la prohibició de considerar llengua oficial el crioll a la Martinica; i les traves a promoure l’ensenyament en llengües minoritzades o d’aquests idiomes.

L’Associació per a l’ensenyament del català (APLEC) ha enviat, a més, dues cartes als candidats als comicis legislatius en què els demanen si defensen l’aplicació de la llei Molac, que estableix la generalització de l’ensenyament en llengües “regionals”, entre les quals el català i si estan a favor del reconeixement del català en les mateixes condicions que el francès.

“Les nostres llengües no poden viure en aquesta precarietat. Necessiten que no es posi en dubte el que s’ha construït fins ara. Necessiten que es consolidin els plans per al futur. Per tant, necessiten seguretat jurídica que exigeix una modificació de la Constitució”, conclou el col·lectiu.

Foto: Mobilització a favor de la reforma de la Constitució francesa per part de la Bressola, l’1 de juny a la Catalunya Nord / Bressola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics