Crida a defensar el valencià davant les expressions d’odi
Escola Valenciana demana “bastir estratègies comunes” als territoris del domini lingüístic
La situació del valencià va tornar a ser un dels grans eixos de la Nit d’Escola Valenciana, que dissabte va celebrar la seva XIX edició. La presidenta de l’entitat, Alexandra Usó, va expressar la preocupació de l’organització per “la fragilitat de l’estat actual del valencià, per ser una llengua bàsicament reclosa a l’espai familiar” i va alertar de les expressions d’odi a què s’enfronten els ciutadans, la “pèrdua de drets i llibertats” i l’“augment del populisme”.
Davant “els discursos diatòpics i els missatges de la por i la intolerància”, Usó va demanar optar “per la pedagogia, per l’esperança, per la reflexió i argumentació amb estratègies compartides per un projecte comú de país” i va fer una crida a la col·laboració entre els territoris del mateix domini lingüístic per “bastir estratègies comunes davant l’homogeneïtzació cultural forçada”.
La XIX Nit d’Escola Valenciana es va fer al Palau d’Altea, a la Marina Baixa, amb la participació d’activistes, col·lectius i institucions d’arreu el país. L’acte, un homenatge col·lectiu a l’escriptora i poetessa Carmelina Sánchez Cutillas, va acollir el lliurament dels guardons “Intentant la llibertat”, a la promoció i ús social del valencià, i la presentació de les Trobades 2023.
Enguany, l’entitat ha reconegut el treball per la cultura i la llengua de l’escriptora Isabel-Clara Simó, l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa i la Universitat d’Alacant. Els periodistes Marta Llinares i Sergi Castillo Prats van presentar la gala, facilitada per la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, amb el suport de l’Ajuntament d’Altea i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i la participació de la Muixeranga de la Marina Baixa, el grup de teatre Pla i Revés, els artistes David Pérez Sala i Àngela Tecles, la Societat Filharmònica Alteanense i els músics de Trobaversos, Tinna Pla i Rubén Suárez.
El premi “Intentant la llibertat” a l’Ús Social el va rebre l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa (AEMABA) per la seva tasca de recuperació i divulgació del patrimoni cultural, natural i lingüístic per mitjà de la revista Sarrià.
El guardó Extraordinari va ser per a la Universitat d’Alacant per la seva feina en la normalització i promoció lingüística a les comarques centrals i del sud amb iniciatives com el Servei de Llengües i el Centre d’Autoaprenentatge de Llengües. Per últim, Escola Valenciana va concedir el guardó a la Trajectòria Individual a Isabel-Clara Simó, a títol pòstum, per reconèixer una de les autores modernes més importants de la literatura catalana i un referent del feminisme.
Durant la XIX Nit també es va presentar la imatge, les dates i el lema de les Trobades d’Escoles en Valencià 2023: “Recuperem el verd”. Segons la presidenta d’Escola Valenciana, és una crida a l’acció i un cant a l’esperança en la recuperació de la consciència ecologista mitjançant l’educació i una manera de “donar a conéixer Carme Miquel i Diego en les seues vessants com a mestra, escriptora, ecofeminista i activista per la llengua i el país”.