Confinats en català
Administracions i entitats ofereixen un gran ventall de possibilitats per aprendre la llengua i promoure-la des de casa
El confinament forçat per la pandèmia del coronavirus ha obligat a suspendre tots els cursos de català que feien les administracions i les entitats, així com un gran nombre d’iniciatives de promoció de la llengua com les trobades de les parelles lingüístiques. El fet d’haver-se de quedar a casa, però, ha fet que molta més gent tingui temps lliure per aprendre o millorar el català i per dedicar una estona a l’activisme lingüístic en línia.
D’eines no en falten. La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya posa a disposició dels ciutadans un gran nombre de serveis en línia per aprendre practicar i promoure el català com ara el curs en línia Parla.cat, les trobades de les parelles lingüístiques al ciberespai amb el Voluntariat per la Llengua virtual i dictats de català entre altres recursos.
La Plataforma per la Llengua ha fet córrer aquests dies per les xarxes una proposta amb Deu accions que pots fer per la llengua mentre et quedes a casa, que inclou la visita virtual a una exposició sobre la llengua catalana, una guia de recursos per defensar els drets lingüístics, una llista de reproducció de cançons en català a Spotify i connectar amb parelles lingüístiques amb l’Apparella’t, una aplicació de la qual, en la darrera setmana n’han multiplicat per entre tres i quatre tant les descàrregues com el nombre d’usuaris.
També es pot fer voluntariat per la llengua virtual a través de la plataforma que organitza l’Obra Cultural Balear (OCB). Només cal enviar un correu electrònic a l’adreça activitats@ocb.cat.
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha aplegat en un web un grapat de propostes de Cultura i oci en català per passar la quarantena del coronavirus: recomanacions de llibres, música, pel·lícules i jocs per a tothom. Escola Valenciana s’ha centrat en els més menuts i en el contingut educatiu des del web amb els continguts i les activitats d’Escola a casa, un munt de recursos didàctics per als xiquets que no poden anar a escola com cançons, danses, manualitats, pel·lícules i consells per afrontar el coronavirus i que complementen els que ha posat en línia la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport valenciana per continuar les classes a casa, aplegats en el web del Rebost Digital.
A banda d’adaptar a l’entorn virtual activitats les activitats de promoció de la llengua que habitualment es fan de forma presencial, el confinament pot ser una bona ocasió per donar suport a iniciatives digitals com ara contribuir a augmentar la qualitat i el nombre d’entrades a la Viquipèdia en català, tal com ha demanat Amical Wikimedia, i enregistrar i validar talls de veu en català per al projecte Common Voice de Mozilla que duu a terme Softcatalà, amb el suport de la DGPL, per aconseguir un assistent de veu que reconegui el català.
Si coneixeu gent que encara no parla català o no en sap prou, la gent de No em canviïs la llengua us anima a fer arribar informació sobre el Covid-19, elaborada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, en molts idiomes diferents com l’amazic, el turc i el xinès.
La situació de desavantatge del català respecte d’idiomes com el castellà, el francès i l’anglès fa que el sol fet de consumir continguts en la llengua pròpia sigui vital. Ara és un bon moment, doncs, per descobrir els videojocs que hi ha en català, de la mà de Gaming.cat i els youtubers en aquesta llengua que s’apleguen als webs de Youtubers.cat i Valentúbers. Si amb això no en teniu prou, Albert Lloreta publicava fa uns dies a Twitter un fil completíssim amb continguts en català disponibles a internet.
La xarxa és, a hores d’ara, la gran plataforma des de la qual accedir a continguts en català d’arreu dels Països Catalans, mentre que l’anhelada reciprocitat de les cadenes de televisió i de ràdio continua bloquejada. La Federació d’Organitzacions per la llengua catalana (FOLC) proposa aprofitar el confinament per adherir-se al manifest Per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català.
El lector té opcions per triar i remenar. Aquí només en surten unes quantes, però segur que n’hi ha moltes més. El Diari de la llengua us convida a explicar-nos quines altres iniciatives hi ha a través del correu info@diaridelallengua.cat, el web diaridelallengua.cat i les nostres xarxes socials: Twitter (@diarillengua) i Facebook (@diaridelallengua) per publicar, més endavant, la informació actualitzada. També us convida a donar-nos un cop de mà en la difusió de la nostra feina a través de les xarxes socials, grups de Whatsapp i les eines que tingueu a l’abast.