Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Compartir la literatura de totes les terres de parla catalana

Engega la segona edició de Lletres Compartides, el programa que acosta els escriptors en català a tot el domini lingüístic

Els escriptors en català tenen un mercat potencial de més de deu milions de lectors, però, sovint, les fronteres administratives dels territoris de llengua catalana fan que alguns autors no siguin prou coneguts en tot l’àmbit lingüístic. Així ho van assenyalar, per exemple, diversos participants en la Setmana del Llibre en Català que es va fer el mes passat a Barcelona.

Per mirar d’acostar els escriptors de tot l’àmbit lingüístic als lectors que encara no els han llegit i posar-los en relació amb el sector de la creació i la promoció literàries dels altres territoris, l’any passat es va crear el programa Lletres Compartides, impulsat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca, al qual aquest any s’han incorporat els territoris de les Illes Pitiüses i de la Catalunya Nord.

La segona edició del programa començarà aquest mes amb la visita de l’escriptora catalana Marta Buchaca a diversos centres escolars i a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. Buchaca, autora de les peces teatrals L’olor sota la pell, Plastilina i Litus, i la novel·la Sis mesos, abordarà amb els estudiants la seva obra i la situació de la literatura actual.

La visita següent al País Valencià, prevista per als dies 25, 26 i 27 d’octubre, serà la de l’escriptor menorquí Josep Pons, que ha publicat amb gran èxit de crítica i d’acollida Un final. L’autor participarà juntament amb l’acadèmica i coordinadora de Lletres Compartides al País Valencià, Àngels Francés, en un acte a la llibreria Abacus de València. A més a més, Pons participarà en diverses trobades amb alumnes de secundària per a mostrar-los el procés de creació d’Un final.

L’última participació en territori valencià serà el de Caterina Valriu. L’escriptora i narradora oral de Mallorca participarà en un diàleg entre les diferents autores convidades a la Tardor Literària de Gandia, convocat per al 14 de novembre. L’autora de Mare, d’on venen els infants?, L’amic de paper i Per fat i fat, contes per tornar a contar entre d’altres, també mantindrà trobades amb estudiants que volen conèixer la trajectòria de Catalina Contacontes, nom pel qual és coneguda entre els seus seguidors.

“El projecte Lletres Compartides és una oportunitat per conéixer noves veus de la nostra literatura i establir, amb les diverses iniciatives que implica, llaços que enfortisquen les relacions entre les institucions culturals i els escriptors i les escriptores de l’àmbit lingüístic compartit”, ha assenyalat M. Àngels Francés. Els 33 autors que formen part del programa representen diferents estils i gèneres literaris: poesia, literatura infantil i juvenil, novel·la, contes, etc.

Pel que fa als escriptors valencians, en aquesta segona edició, Teresa Broseta difondrà la seva obra en biblioteques i escoles de Catalunya els primers dies del mes de novembre; la poetessa M. Josep Escrivà serà a Mallorca, territori on també aterrarà a finals d’octubre Mercè Climent per conèixer les inquietuds dels joves lectors mallorquins; Silvestre Vilaplana compartirà xerrada amb alumnes de diferents instituts de Menorca i usuaris de biblioteques, i Joan Garí tindrà ocasió de difondre les seves narracions amb estudiants de les Illes Pitiüses.

Lletres Compartides repeteix el club virtual de lectura adreçat a tots els estudiants universitaris de l’àrea lingüística que es desenvolupa en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats.

Foto: Setmana del Llibre en Català el setembre passat a Barcelona / R. G. A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics