Comença el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua
Ciutadans i entitats poden fer aportacions per millorar l’ús del català fins al 30 de juny
El Pacte Nacional per la Llengua està obert, des d’aquest divendres, a la participació dels ciutadans, que podran fer les seves aportacions a través del web pacteperlallengua.gencat.cat. La fase de recollida de propostes s’acaba el 30 de juny, i mentre dura, la Secretaria de Política Lingüística anima les entitats de tot el país i a qualsevol grup de persones que hi tingui interès a fer sessions de proximitat per fer propostes de millora de l’ús de la llengua.
El Pacte Nacional, presentat el gener passat, està en fase d’exposició per tot Catalunya i ja s’ha presentat a setze ciutats del país amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, del secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, i altres representants institucionals i acadèmics. A la tardor s’explicaran els resultats d’aquest procés a la societat i s’iniciaran els treballs de la taula social i de partits que han de conduir a la signatura del Pacte al desembre.
El Departament de Cultura ha editat una guia de treball i material gràfic per facilitar a les entitats i tota mena de col·lectius l’organització de les sessions de proximitat per detectar els principals reptes que consideren que té el català i proposar solucions. Qualsevol entitat o col·lectiu, amb personalitat jurídica pròpia o sense, o qualsevol grup de persones que vulgui fer-ho pot organitzar sessions de proximitat. Un cop l’acte s’ha posat a l’agenda, cal informar-se, analitzar i debatre la situació i formular propostes. També s’organitzaran sessions deliberatives en línia.
Aquest procés ha de permetre millorar la qualitat democràtica de la política lingüística, recollir propostes per a la millora de la situació de la llengua i revisar els discursos de les polítiques lingüístiques. També s’espera renovar els compromisos lingüístics i conscienciar les institucions, entitats, empreses i ciutadansl de l’impacte que tenen els seus hàbits i actituds.
El febrer passat, es va presentar l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana, redactat per set acadèmics de diverses universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que ofereix una valoració de la situació sociolingüística i jurídica del català a Catalunya. El text serveix com a base per al debat parlamentari i públic sobre les dificultats actuals de la llengua i les formes idònies de superar-les. A més, inclou un ventall de possibles actuacions en àmbits diversos, a partir primordialment de les iniciatives de les institucions i la societat de Catalunya, però obertes a tota la comunitat lingüística.
Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre els qui no el tenen com a llengua de partida.