Friday, April 4, 2025
Actualitat

Clam per un canal juvenil a TVC

Augmenta la pressió perquè la CCMA recuperi un 3XL adaptat als nous temps

L’emissió de la sèrie Drama, bona part de la qual en castellà, per TV3 ha revifat el debat sobre la funció de la televisió pública catalana com a motor de la normalització lingüística en el món audiovisual, especialment en el segment de joves.

Ha atiat un debat que ja fa temps que circula, sobretot a les xarxes socials, i que van encetar, entre d’altres, un grup de cinc persones que van començar a fer soroll a les xarxes per reclamar la tornada del 3XL, el canal de Televisió de Catalunya adreçat al públic juvenil, que va engegar el 2010 i va tancar al cap de dos anys. Van engegar per la via ordinària: missatges al servei d’atenció a l’audiència de TV3, però només en van rebre “respostes vagues”, segons explica un dels impulsors de la iniciativa, Oriol Saborido Orús.

La reivindicació a través de les xarxes socials va quedar congelada un temps fins que la van reactivar a través del compte de Twitter @Tornada3XL el novembre passat. La seva demanda va tenir aleshores un ampli ressò a internet, que va coincidir amb fets com la incorporació a Netflix de moltes pel·lícules d’animació d’Studio Ghibli sense el doblatge en català i la inclusió del doblatge en català de la sèrie Sakura a la mateixa plataforma de continguts audiovisuals.

“S’estan movent coses”, afirma Saborido en relació a l’eclosió de demandes d’impulsar l’audiovisual juvenil en català, amb la tornada d’un canal específic de TVC inclosa. L’estudi Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l’ús de la llengua, fet pel Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona (CUSC) i finançat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya, té com una de les principals propostes per reactivar la llengua en l’àmbit audiovisual la recuperació d’un canal juvenil orientat a les xarxes que podria tenir com a punt de referència inicial Adolescents iCat.

Les propostes dels impulsors de la tornada del 3xL van en la mateixa direcció. Reclamen un canal amb sèries de producció pròpia i externa, amb programes atractius per als joves de l’estil de La resistencia, Operación Triunfo i l’emissió de concerts de música en català. També demanen un portal web públic semblant al d’Adolescents.cat, una plataforma de vídeo a la carta amb continguts similars als de l’antic 3XL i una interfície com la de Netflix o Filmin. Tot plegat amb una forta presència a les xarxes socials més utilitzades per adolescents i joves, amb finançament públic i una estratègia de presència a plataformes com Youtube similar a la del Canal Malaia, que aplega un bon nombre de youtubers en català.

Els darrers mesos han aparegut diversos informes que posen en relleu la residualitat del català en les plataformes de continguts audiovisuals com el que va fer el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) sobre Netflix i el de la ineficiència de recursos públics per al doblatge i la subtitulació, que no arriben a aquesta mateixa plataforma, de la Plataforma per la Llengua. A més, ha aterrat la nova plataforma Disney+ de la qual només se sap que algun dia sense concretar oferirà en català contingut que ja ha estat doblat o subtitulat a aquesta llengua en l’apartat d’extres d’algunes pel·lícules i sèries.

“Netflix i altres plataformes no tenen cap interès en el català i TVC no fa prou esforços” per facilitar que l’incorporin, denuncia Saborido, que també critica la gestió de Política Lingüística en matèria de doblatge i subtitulació i recorda que, en el cas de Movistar, que sí que té contingut subtitulat al català, n’ofereix molt poc de doblat, fet que deixa fora el públic que no està avesat a veure pel·lícules i sèries subtitulades. “Estem perdent bous i esquelles. Hi ha tota una generació que no mira TV3 i en tots els àmbits ho té tot en castellà”, lamenta Saborido.

Al País Valencià també es veu amb preocupació l’escassetat d’oferta audiovisual per a infants, adolescents i joves en valencià i Escola Valenciana, la Coordinadora d’Alumnes, Professorat, Pares i Mares per l’Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) i la Fundació Sambori es van reunir fa uns dies amb la direcció d’À Punt a Burjassot per treballar plegats perquè hi hagi més contingut en la llengua pròpia a la televisió pública valenciana per a públic infantil i juvenil.

2 thoughts on “Clam per un canal juvenil a TVC

  • Perdoneu si no bé a tomb el comentari, però és que el color festuc del fons amb la tipografia de color blanc, fan de molt mal llegir. Suggereixo alguna millora en aquest sentit. Mercès per tot. Salut.

    Reply
  • jo erra super fan aquet canal jo quan ere petit mirava

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics