‘Cavall Fort’ es renova
La revista fa seixanta anys i anuncia una remodelació de continguts i disseny
La revista Cavall Fort ha fet enguany seixanta anys i va celebrar l’aniversari dimecres en un acte al Museu d’Història de Barcelona. Durant l’acte, el president de la Fundació Cavall Fort, Xavier Carrasco, va repassar la trajectòria de la revista i va fer un reconeixement als seus fundadors, especialment a Albert Jané i Joaquim Carbó. “És motiu de celebració que la revista arribi als seixanta anys amb la mateixa qualitat, esperit de servei i respecte als lectors que sempre”, va dir Carrasco. “Però, sobretot, Cavall Fort té futur”, va afegir.
La directora de la Cavall Fort, Mercè Canela, espera que l’efemèride serveixi per donar una empenta a la revista, que es visualitzarà amb la renovació de la publicació amb motiu del 60è aniversari. Així ho va anunciar Mònica Estruch, coordinadora de la revista, que va explicar que la publicació farà “l’esforç de plantejar-s’ho tot un altre cop: disseny, contingut i enfocament” amb noves incorporacions i més vincles entre la revista i el web.
Durant l’acte es va fer lliurament del Premi Cavall Fort al millor recull de contes adreçats als lectors de la revista, que va guanyar el clarinetista i mestre de música Oriol Garcia Molsosa, que es va endur 2.500 euros i una reproducció de la portada que Joan Miró va dibuixar per al Cavall Fort número 44, publicat l’abril de 1965. Durant l’acte també es va homenatjar Màriam Ben-Arab, guanyadora del Premi Cavall Fort 2020 en una edició especial de còmic que no es va poder fer l’any passat per la pandèmia.
Cavall Fort va néixer el desembre de 1961 amb l’objectiu de trobar una manera perquè els infants aprenguessin a llegir i a escriure en català. Els impulsors van apostar per incloure-hi pàgines de còmic per estimular l’interès del lector i per un model de llengua, que havia de ser rigorós, viu i planer. Per tirar endavant la revista, els seus creadors van buscar el suport dels bisbats de Vic, Girona i Solsona, que hi van donar cobertura legal en una època en què impulsar una publicació en català era una gosadia per al règim.
El 1991 es va constituir la Fundació Cavall Fort per donar suport a la revista i assegurar-ne la continuïtat. La Fundació és la propietària d’Edicions Cavall Fort, l’editorial que gestiona i edita la revista i els altres projectes que ha anat posant en marxa: el web cavallfort.cat, nascut el gener de 1999, i la revista El Tatano, adreçada a lectors de 4 a 8 anys, que es va llançar com a revista mensual independent el mes de desembre de 2005, després d’uns anys d’haver aparegut com a suplement de Cavall Fort.