Carta a Macron perquè aturi el “lingüicidi” de l’alsacià
Una associació d’Alsàcia recull més de 1.600 signatures per denunciar la marginació de la seva llengua i per reclamar que es posi en marxa una política de revitalització de l’idioma
La Iniciativa Ciutadana Alsaciana ha enviat una carta al president francès, Emmanuel Macron, amb un manifest “contra el lingüicidi de la llengua regional d’Alsàcia” que denuncia la persecució i l’arraconament de l’idioma per part de les autoritats franceses i que ja ha estat signat per 1.686 persones.
El text lamenta el fet que “a França la identitat nacional està basada essencialment en les circumstàncies objectives de la llengua, la història i la cultura, és a dir, en les d’un poble únic on no hi poden haver altres llengües, històries i cultures i on l’existència de grups específics de parlants és negada” per la qual cosa no es donen “les condicions perquè les llengües regionals hi visquin plenament”.
“Cap població abandona lliurement la seva llengua primera. Cal que hi hagi una bona part de coacció objectiva i subjectiva”, assenyala el text, que cita factors com fer “disminuir el nombre de parlants i les funcions de la llengua dominada, devaluar la seva funció identitària i obtenir la legitimació d’aquesta política”. “El canvi de la llengua es pot fer per ruptura (d’una generació a l’altra) o de forma contínua (per un lent procés d’absorció). El canvi encara és més ràpid quan els dos fenòmens se sumen, que és el cas d’Alsàcia”, afegeix el document.
Els signants del manifest consideren que “quan l’Estat no fa cap esforç per fer viure o promoure la llengua regional d’Alsàcia comet un lingüicidi” que és “l’erradicació planificada i organitzada de la llengua regional d’Alsàcia, és a dir, de la llengua alemanya en la seva forma estàndard i les seves variants dialectals”.
Segons els impulsors del manifest, “el coneixement i la pràctica de la llengua regional és al nivell més baix”, fet que ha impedit als alsacians “treure profit dels beneficis socials, culturals i econòmics que dona un bilingüisme col·lectiu”. Els signats reclamen a l’Estat que “aturi aquest lingüicidi i posi en marxa una veritable política de revitalització i de restauració de la llengua regional d’Alsàcia”.
Segons l’Oficina per la llengua i les cultures d’Alsàcia i de Mosel·la (OLCA), el 2012 hi havia prop de 800.000 parlants d’alsacià, fet que suposava un 43% de la població. Només quinze anys abans, el 1997, el percentatge de parlants de la llengua era del 63%.
Foto: Rètol bilingüe francès-alsacià / CC BY SA 3.0
Avui l´alsacià, demà el català…