Cantó alerta dels “sectarismes” i les accions contra el “rigor acadèmic”
La presidenta de l’AVL recorda que la institució és la responsable d’establir la normativa del valencià
La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha fet una crida aquest dijous a defensar l’ús del valencià en tots els àmbits i registres i ha advertit contra els “sectarismes” i les “actuacions que s’aparten del rigor acadèmic, de la història de la llengua i de la realitat”. “Estimar el valencià no demana rebaixes, ni discriminació en funció del lloc de naixement o d’habitatge; no entén d’interessos partidistes ni de colors polítics. Estimar el valencià és un acte de voluntat i generositat”, ha dit Cantó durant la inauguració del curs acadèmic 2023-2024 que s’ha fet a la sala d’actes del monestir de Sant Miquel dels Reis de València.
Les paraules de Cantó arriben en un moment en què alguns dirigents del govern valencià han qüestionat la legitimitat de l’AVL a l’hora d’establir els criteris científics sobre la llengua -una funció que té reconeguda en l’Estatut d’Autonomia-, en què hi ha hagut atacs als topònims en valencià i es planeja retallar la presència de la llengua pròpia en el sistema educatiu.
Cantó ha recordat que “amb la reforma de l’Estatut d’Autonomia, en 2006, l’AVL va ser reconeguda com a institució estatutària, i així es va incorporar a les institucions d’autogovern” i ha alertat que “menysprear el valencià és menystindre un fet cultural propi i això afecta no només la nostra autoestima, sinó que també és un atac directe a l’autonomia de la Comunitat Valenciana, al nostre autogovern”.
La presidenta de l’AVL ha aprofitat l’efemèride per recordar que l’Acadèmia és la institució que té per funció determinar i elaborar la normativa lingüística del valencià, vetllar pel valencià i la normativització consolidada. També té atorgada la competència legal de fixar les formes lingüísticament correctes de la toponímia i l’onomàstica oficial del País Valencià. Cantó ha assenyalat que aquest recordatori no és gratuït. “Moltes vegades el soroll exterior, les intrigues, les impostures o els missatges llançats des del desconeixement, a més d’intentar promoure una deslegitimació institucional, amenacen de fer oblidar allò que és important: la nostra llengua”, ha advertit.
Cantó ha remarcat que en aquests 22 anys la institució ha treballat amb criteris científics i des del rigor acadèmic, la integració, el diàleg i el consens. “Ho fem des d’un valencianisme convençut, que implica entre moltes altres coses, tindre una visió ampla del territori i de la riquesa del nostre patrimoni lingüístic”, ha assenyalat la presidenta de l’AVL. “No tinc cap dubte que el valencianisme d’èxit és el de l’AVL, el del consens, el diàleg la concòrdia i la integració”, ha afegit.
La presidenta també ha fet una lectura positiva del coneixement del valencià. “Hui es parla i s’escriu millor que mai. No emboirem el missatge d’esperança en el futur perquè, de fer-ho, convertirem el valencià en un no-res, en una llengua irrellevant”, ha advertit alhora que ha demanat continuar avançant amb l’ajuda de tothom, també amb “la dels nostres governants, des de la col·laboració, la confiança i la lleialtat institucionals”, ha destacat.
Durant l’obertura del curs acadèmic, s’ha entregat la Medalla de la institució al poeta alacantí Emili Rodríguez-Bernabeu. L’acadèmica M. Àngels Francés ha estat l’encarregada de la laudatio, en la qual ha destacat la ingent figura d’un dels intel·lectuals que millor ha sabut literaturitzar el sud “del nostre allargassat país, de donar veu a la nostra literatura des d’Alacant estant”.