Bon Dia TV es renova amb la incorporació d’À Punt
Les entitats celebren el projecte però reclamen passos cap a la reciprocitat plena
Les televisions públiques de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears han presentat aquest divendres a València el rellançament del canal Bon Dia TV, un portal web en què les tres corporacions comparteixen continguts audiovisuals en català. El projecte el van engegar el novembre del 2018 l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i ara s’ha oficialitzat la incorporació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC).
La programació de Bon Dia TV “està conformada per documentals, sèries, llargmetratges, programes de viatges, cuina, literatura, cultura, ciència, tradicions i esports, en una llengua que es manifesta en diferents variants segons el territori”, segons explica el canal en el seu web. En aquesta nova fase, cada dia estarà dedicat a un tema diferent que sortirà del material dels tres canals de televisió: literatura, esports, cuina….
Els responsables dels tres mitjans impulsors de la iniciativa han destacat la importància del projecte en la creació d’un espai comú en català. El director d’IB3, Andreu Manresa, ha qualificat la plataforma com “la suma de tres mirades meditarrànies compartides en una llengua comuna”, mentre que el conseller d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, i la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, han destacat l’impuls que suposa al sector cultural i audiovisual.
Les entitats en defensa del català han celebrat la iniciativa, però han recordat que és un pas insuficient per a la plena reciprocitat dels mitjans en la llengua pròpia.
En una piulada a Twitter, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha qualificat de “gran notícia” el rellançament de la plataforma, però ha instat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a fer “un pas endavant” per “assolir la reciprocitat”. En el mateix sentit s’ha expressat la plataforma Reciprocitat Ara!, que ha avisat que continuarà “treballant a favor de la irrenunciable reciprocitat plena”.
La Plataforma per la Llengua ha celebrat “que es vulguin aglutinar les potencialitats de les televisions públiques amb Bon Dia TV”, però ha assenyalat algunes mancances com el fet que no té una aplicació pròpia, no disposa de servei de continguts a la carta i que gairebé no se n’ha fet publicitat. L’entitat ha fet una crida a “trobar solucions més ambicioses i estructurals per resoldre l’actual descoordinació i fragmentació en el camp audiovisual i dels mitjans de comunicació en català”.