Saturday, April 26, 2025
LLENGÜES DEL MÓN

Biden deixa aprovat un pla de revitalització dels idiomes nadius als Estats Units

El programa preveu invertir 16.700 milions de dòlars per compensar el lingüicidi al llarg dels segles i promoure les llengües i les cultures autòctones

El president dels Estats Units, Joe Biden, és a punt de deixar la Casa Blanca perquè s’hi instal·li, a partir de dilluns, Donald Trump. Abans, però, ha aprovat un ambiciós pla de revitalització lingüística de les llengües autòctones del país que pretén compensar el lingüicidi comès al llarg dels segles i la manca d’inversió en el ric patrimoni lingüístic dels EUA.

Els Departaments d’Interior, Educació i Salut i Serveis Humans (HHS) van fer públic el 9 de desembre passat un Pla Nacional de deu anys per a la Revitalització de la Llengua Nadiua fet públic després d’una Cimera de les Nacions Tribals a la Casa Blanca. El pla esbossa una estratègia per impulsar la revitalització, defensa i preservació de les llengües nadiues.

El pla reconeix la responsabilitat que ha tingut el govern dels Estats Units en la pèrdua de les llengües autòctones i en la submissió sistemàtica dels pobles indígenes i les seves llengües. Com explica el secretari d’Interior, Deb Haaland, el pla “representa el compromís de l’administració de Biden-Harris d’abordar els errors del passat i restaurar el que ens ha estat pres.”

El programa preveu una inversió de 16.700 milions de dòlars destinats a programes de revitalització de les llengües nadiues de les tribus reconegudes federalment i les de la comunitat nadiua hawaiana. Amb aquesta injecció de diners es vol compensar la infrainversió que hi ha hagut fins ara. De fet, fins al 2017 no hi havia cap partida assignada a la revitalització lingüística i, des d’aleshores, la inversió no ha superat els 7,5 milions de dòlars anuals. El nou pla preveu que, l’Oficina d’Educació Índia (BIE per les seves sigles en anglès) financi 183 escoles per als estudiants dels pobles autòctons amb l’objectiu de proporcionar-los una educació sobre la seva llengua i cultura. “Quan els joves recuperen les seves llengües nadiues reconnecten profundament amb qui són i d’on venen”, va dir el secretari d’Educació, Miguel Cardona.

El programa pretén estendre l’accés a programes d’immersió lingüística, reforçar els esforços de revitalització dirigits per la comunitat i contribuir al creixement de les xarxes de suport de les llengües nadiues.  

“Assimilació forçada”

El pla reconeix que si no es prenen mesures de revitalització lingüística d’aquí al 2050 només es mantindran una vintena de les 167 llengües autòctones que s’estima que es parlen actualment. “El llegat de l’assimilació forçada amenaça l’existència de moltes llengües nadiues […] Cal que els Congrés actuï per preservar les llengües nadiues”, assenyala l’informe.

Als Estats Units s’hi parlen més d’un centenar de llengües autòctones. Les dues amb més parlants són el navajo, amb prop de 170.000, segons el cens de l’any 2000; i el cherokee, que, segons Ethnologue, era parlat per 1.520 persones d’una comunitat nacional de 376.000 el 2018. Les dues llengües estan experimentant els darrers anys un interès creixent per aprendre-les de les seves comunitats.

El govern nord-americà ha augmentat la despesa per a la protecció de la riquesa lingüística del país i el novembre de l’any 2021 va posar en marxa, en la Cimera de les Nacions Tribals, una iniciativa per preservar, protegir i promoure els drets i les llibertats dels pobles autòctons i promoure l’ús de les seves llengües. L’aprovació del Pla Nacional de deu anys per a la Revitalització de la Llengua Nadiua obre ara l’esperança a preservar la diversitat lingüística del país.

Foto: Cimera de les Nacions Tribals a la Casa Blanca / Departament d’Interior dels EUA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics