Saturday, October 5, 2024
Actualitat

Bèlgica investiga l’espionatge a Plataforma per la Llengua amb Pegasus

La justícia d’aquest país ha admès a tràmit una querella de l’entitat contra l’Estat espanyol

La justícia belga ha admès a tràmit una querella de Plataforma per la Llengua contra l’Estat espanyol per l’espionatge d’almenys cinc telèfons mòbils de membres de  l’executiva de l’organització amb el programa Pegasus o alguna de les seves versions, segons ha informat aquest dijous l’entitat.

Es tracta d’una querella que demana que l’estat espanyol identifiqui el responsable del telèfon que va infectar els telèfons i que l’organisme europeu competent, l’Eurojust, esbrini si l’Estat espanyol ha seguit els passos legals per investigar telèfons a Bèlgica o se’ls ha saltat. La justícia belga està investigant els fets.

L’entitat ha confirmat, gràcies a un peritatge, que diversos telèfons de membres de l’executiva havien estat infectats, entre els quals el del president de l’entitat, Òscar Escuder, i el de la directora, Rut Carandell, i que el dispositiu responsable de la infecció era d’una operadora espanyola.

Plataforma per la Llengua celebra que la justícia belga hagi admès a tràmit la querella i espera que la investigació serveixi per obligar l’Estat espanyol a identificar els responsables de l’espionatge i per aclarir si s’ha saltat els procediments legals per intervenir telèfons a altres estats de la Unió Europea. L’entitat remarca que el tipus de programari de ciberespionatge detectat només pot ser comprat pels estats.

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha explicat que l’estiu passat van detectar que els telèfons mòbils feien “coses estranyes” i que la tardor següent van encarregar el peritatge des aparells. Dels cinc que van examinar estaven tots infectats. Escuder ha denunciat que l’Estat espanyol “està en contra de l’ONG del català” en ordenar un espionatge que vulnera el codi penal belga i la legalitat europea. “Hi ha gent molt interessada a saber què fem nosaltres, quan tot el que fem és públic: els pressupostos, les activitats, i les campanyes les tenim penjades al web”, ha dit Escuder.

L’advocat de l’entitat, Josep Jover, ha explicar que han pogut posar la querella a la justícia belga perquè algunes de les persones afectades són residents a Bèlgica i tenen una entitat amb qui col·laboren en aquell país. A més, ha afegit Jover, “el tema de la privacitat i de les dades personals són competència europea” i no pas dels estats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics