Barcelona presenta un pla per impulsar el català
El programa inclou 68 mesures per promoure la llengua, especialment entre els joves

@raulgia
Les dades més recents sobre l’ús del català a Barcelona, especialment entre els joves, han encès tot d’alarmes. Segons l’Enquesta a la Joventut de Barcelona 2021, només un 32% dels joves té la llengua pròpia del país com a llengua habitual i més de la meitat de la població (un 53%) no el fa servir mai o el parla poc, d’acord amb les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) 2018.
La davallada en l’ús social del català ha empès el govern de Catalunya a posar en marxa el Pacte Nacional per la Llengua, un pla que té el suport de la gran majoria del Parlament (PSC, ERC, Junts, Comuns i CUP) i que ara comptarà amb l’aportació del pla de l’Ajuntament de Barcelona.
El pla de la capital de Catalunya, que ha estat presentat aquest dimecres a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) consta de 68 accions per fomentar l’ús del català i revertir-ne el retrocés. El programa beu, en part, de les propostes recollides en el llibre Molt a favor: 57 propostes i un pacte per la llengua (Eumo Editorial), en què set professionals de la llengua exposaven idees per revitalitzar la llengua. De fet, dos dels coautors del llibre, Rudolf Ortega i Enric Gomà, formen part del grup d’experts a qui l’Ajuntament de Barcelona ha encarregat la redacció del pla municipal, juntament amb Teresa Cabré, Jordi Font, Míriam Hatibi, Eduard Voltas i Custodia Moreno, coordinats per la sociòloga Marta Rovira.
Entre les mesures destacades hi ha vetllar perquè el català sigui la llengua per defecte de les intervencions de l’alcaldessa i dels regidors de l’Ajuntament, la creació d’un Dia de la Llengua -que es preveu fer en coordinació amb la Generalitat-, la formació de català a professionals dels comerços, la creació d’una oficina de la llengua catalana, que se situarà a la Casa de les Lletres del Poblenou, convidar influenciadors de parla catalana als centres educatius, formar monitors d’esport i de lleure perquè adoptin el català en la seva tasca, promoure el teatre i el cinema en català, col·laborar amb les universitats perquè els estudiants internacionals aprenguin la llengua, i col·laborar amb la Generalitat perquè els sanitaris estrangers aprenguin el català i coneguin els drets lingüístics dels pacients. Les propostes s’han coordinat amb l’IEC, el Centre de Normalització Lingüística, la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, universitats i entitats.
“Aquestes mesures són com una pluja fina que va a cada àmbit de la vida social” per ajudar a millorar la presència del català, ha explicat el regidor de l’Àrea de Cultura, Educació i Comunitat, Jordi Martí. “No es tracta d’imposar el català a cop de martell, sinó de promoure’l per fer-lo atractiu i que s’usi en qualsevol àmbit de la vida privada i pública”, ha afegit.
La coordinadora del pla, Marta Rovira, ha remarcat que “el català és una llengua adoptada o materna de gent de perfils molt diversos” que necessita un “nou model de política lingüística per incardinar mesures que afavoreixin la visibilització del català i la possibilitat d’ús. La llengua esdevé “invisible” -ha remarcat Rovira- quan “fa por utilitzar-lo davant d’algú que no coneixem”, com passa amb la “renúncia a la llengua” de molts catalanoparlants “per ser amables”, tal com havia assenyalat la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, que ha demanat treballar per “aconseguir que el català sigui a la ciutat de Barcelona la llengua de trobada”.
El pla inclou una campanya de comunicació sota el lema El teu català suma, que convida els barcelonins a fer servir la llengua al marge de quin sigui el seu accent i la seva procedència. Té un pressupost global de 24 milions d’euros i compta amb e suport del govern municipal, d’ERC i de Junts.
La regidora d’ERC Gemma Sendra i el de Junts Ferran Mascarell s’han felicitat per la posada en marxa d’un pla que s’engega de forma paral·lela al Pacte Nacional per la Llengua i han recordat que ara cal convertir-lo en una mesura de govern després de les eleccions municipals si el projecte continua tenint el suport majoritari del consistori, tal com també ha avalat Jordi Martí.