Sunday, September 8, 2024
Actualitat

Augmenten un 15,5% les actuacions en català dels advocats del torn d’ofici

El govern de Catalunya renova el conveni amb el Consell de l’Advocacia per al foment de la llengua pròpia

Les actuacions en català dels advocats de Catalunya han augmentat aquest any un 15,5%, en passar de 2.315 a 2.675 l’últim trimestre d’aquest any respecte del mateix període de l’any passat. També s’ha incrementat el nombre d’advocats inscrits al Programa específic de foment de l’ús del català en les actuacions processals d’assistència jurídica gratuïta, que ha passat dels 1.194 del darrer trimestre del 2022 als 1.340 d’enguany (un 12,5% més).

Així ho ha revelat aquest dimarts el govern català en un comunicat en què ha anunciat que el Consell Executiu ha acordat renovar el conveni subscrit entre el Departament de Justícia, Drets i Memòria i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) per al programa de foment del català per al 2024 en què la Generalitat transferirà al CICAC un màxim de 350.578 euros.

Els advocats del torn d’ofici que s’hi acullen, sempre de forma voluntària, han de presentar en català els escrits que fan en l’àmbit de l’assistència jurídica gratuïta i sol·licitar al jutjat que la documentació es notifiqui en català. La inscripció a aquest Programa es tradueix en una bonificació de 25 euros que s’afegeixen a cada actuació feta en català, com ara una demanda, una contestació o un recurs. Durant l’any 2023, mitjançant una modificació del conveni que va suposat un augment pressupostari, es va incrementar l’import de la subvenció que perceben els advocats de 20 a 25 euros.

D’acord amb aquest conveni, el CICAC s’ocuparà de la difusió del Programa, la comprovació i la compensació de les actuacions fetes en català, i la posterior justificació al Departament. Per la seva banda, Justícia, Drets i Memòria es reserva les facultats per resoldre els recursos que es puguin presentar, així com les funcions de control i seguiment de l’exercici de les funcions delegades al Consell.

El conveni es va signar per primera vegada el 2017, que és quan es va posar en marxa aquest Programa específic, i s’ha anat reeditant els anys 2021, 2022 i 2023 amb l’objectiu de contribuir a incrementar l’ús de la llengua catalana en l’Administració de justícia i vetllar per la garantia del dret d’opció lingüística.

Foto: Ciutat de la Justícia, a l’Hospitalet de Llobregat / CC BY-SA 4.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics