Augmenta el nombre de denúncies per vulneracions lingüístiques al País Valencià
L’àmbit de la sanitat és un dels que més queixes genera i la majoria es produeixen a les comarques del sud
Fundació Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, CCOO PV, Intersindical Valenciana, FE CCOO PV, BEA, SEPC, STEPV, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Plataforma pel Dret a Decidir, Societat Coral el Micalet, Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals, ACICOM i Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV) han presentat aquest dilluns l’informe de vulneracions lingüístiques del 2023 en una reunió que han mantingut amb Concha Bru, adjunta primera del síndic de greuges a la seu de l’organisme a Alacant. L’informe conté 132 casos, fet que suposa un augment de prop del 10% respecte de l’any passat i fa una mitjana d’una queixa cada tres dies.
“Pensem que aquest augment és degut al fet que la gent està perdent la por a denunciar quan pateix una vulneració lingüística”, ha assenyalat Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, que ha afegit que, malgrat l’augment del nombre de denúncies, està “segura que es produeixen desenes o fins i tot centenars de vulneracions lingüístiques cada dia arreu del País Valencià” que no es denuncien.
Al text, també es destaca l’augment del nombre de denúncies al sud del territori. La majoria de vulneracions les produeixen les administracions públiques: ajuntaments, universitats, diputacions, mancomunitats, empreses públiques, conselleries, ministeris o cossos de seguretat de l’estat. Un nombre important es produeixen en l’àmbit de la sanitat. Les dones han denunciat més discriminacions que els homes.
Entre les vulneracions de drets més recents hi ha la censura de les revistes en valencià a l’Ajuntament de Borriana, la manca d’ús del valencià a les xarxes socials del Conselll (i l’ús d’una ortografia no normativa), les propostes per canviar la toponímia de València i de Castelló de la Plana, l’eliminació de la graella d’À Punt de sèries infantils en valencià i les discriminacions lingüístiques del centre mèdic de Catarroja i del supermercat Consum de Massalfassar. La major part de les denúncies per vulneracions lingüístiques s’han registrat a les comarques d’Alacant.
Les entitats i sindicats en defensa de la llengua s’han concentrat, com cada any, per commemorar el dia dels Drets Lingüístics al País Valencià i després s’han reunit amb l’adjunta primera del síndic de greuges per tractar els punts més preocupants d’aquest informe. Els seus representants han demanat a la Generalitat Valenciana que avanvi cap a la igualtat lingüística i el treball conjunt amb els governs de Catalunya i les Illes Balears tot desenvolupant un pla de cooperació efectiva en els àmbits de la llengua i la cultura amb els governs del mateix àmbit lingüístic.