Thursday, September 19, 2024
INICIATIVES

Aprendre a no canviar de llengua

Diverses entitats i col·lectius posen en marxa el repte de mantenir el català 21 dies per adquirir l’hàbit de la lleialtat lingüística

Valls per la Llengua ha començat aquest dilluns la primera de les set formacions en assertivitat lingüística per als participants del Convit 2023, una iniciativa amb la qual es vol donar eines als assistents per mantenir el català en les converses als Països Catalans amb persones amb qui, molt sovint, els catalanoparlants canvien de llengua per prejudicis o una educació mal entesa. L’objectiu dels tallers és aconseguir que els inscrits estiguin un mínim de 21 dies sense passar innecessàriament al castellà, temps amb el qual es creu que s’adquireix un hàbit d’aquest tipus.

La iniciativa, que ja van dur a terme l’any passat coincidint amb la diada emblemàtica de Sant Jordi Valls per la Llengua i el col·lectiu Mantinc el català i que repeteixen enguany, ja s’ha dut a terme els darrers mesos en diversos municipis, organitzada pel Consorci de Normalització Lingüística (CNL) de Girona. Hi han participat localitats com Santa Coloma de Farners, Breda, Caldes, Llagostera, Salt, Figueres, Blanes i Lloret.

Segons va explicar Valls per la llengua en la presentació del Convit 2023, durant l’edició de l’any passat del projecte, un 70% dels participants van aconseguir mantenir el català en les converses durant els 21 dies que va durar el repte. En aquesta ocasió l’entitat ha fet un convit específic a entrenadors esportius i monitors d’entitats de lleure per la seva importància com a referents lingüístics, especialment entre els joves. Els resultats de l’experiència d’aquest any es presentaran durant les Jornades de Valls per la Llengua a finals de novembre.

La idea d’estar 21 dies sense canviar de llengua per adquirir l’hàbit de la lleialtat lingüística és una de les propostes recollides al llibre Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua (Eumo Editorial). Segons els autors de l’obra, tres setmanes és el temps que cal per agafar un hàbit, d’acord amb els estudis fets per William James, pare de la psicologia moderna.

Segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), publicada l’any passat, un 60% dels catalanoparlants afirmen que canvien al castellà quan es troben algú que parla castellà. En canvi, entre els castellanoparlants el percentatge d’enquestats que afirma que canvia de llengua davant d’una persona catalanoparlant és del 41%. El doctor en psicobiologia de la Universitat de València Ferran Suay, que ha impartit desenes de cursos d’assertivitat lingüística, va alertar, però, en una entrevista amb el Diari de la llengua, que les dades del CEO estan “completament infraestimades” i que el percentatge de persones que canvia de llengua és molt més alt.

Foto: Formació en assertivitat lingüística a Valls / Valls per la Llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics