Monday, September 16, 2024
Actualitat

Andorra exclou els youtubers de l’obligació d’aprendre català

La ministra de Cultura veu “impensable” que el castellà sigui cooficial al Principat

El govern d’Andorra ha aprovat aquest dimecres el nou Projecte de llei de la llengua oficial, que preveu obligar a acreditar nocions bàsiques de català per obtenir la primera renovació del permís de residència i treball, però n’estan exempts els treballadors per compte propi i els estrangers que tinguin residència passiva, és a dir, persones sense contracte de treball com inversors, pensionistes o que duen a terme activitats esportives, culturals o científiques.

Entre les persones exemptes d’acreditar el nivell mínim de català hi ha els creadors de continguts per a xarxes que s’han instal·lat a Andorra atrets pels beneficis fiscals del país. Alguns d’aquests youtubers, com el Rubius, havien reaccionat de forma positiva a una llei que, d’entrada, semblava que els havia d’obligar a aprendre nocions bàsiques de català, mentre que d’altres van arribar a qualificar la norma de “dictadura lingüística”.

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha explicat, durant la presentació del projecte de llei, que s’ha exclòs una part dels residents de l’obligació de saber català perquè hi ha casos en què, segons el seu parer, no és necessari. Bonell ha posat l’exemple dels estrangers que obtenen permís per ingressar en un geriàtric i ha remarcat que es pot estendre a més població el requisit d’aprendre català durant el tràmit parlamentari de la llei. La ministra ha justificat que el requisit del català s’imposi als residents amb autorització de sojorn i treball perquè molts d’aquests treballen  en l’atenció al públic en sectors com el comerç i l’hostaleria.

La norma exigeix, a més de l’obligació d’acreditar nocions bàsiques de català per obtenir la primera renovació del permís de residència i treball, que es faci la salutació inicial en català en l’atenció al públic i que es conegui el vocabulari bàsic de la professió. “En cap d’aquests dos casos, no es tracta d’impedir l’arribada de ningú per raó de llengua, sinó de fomentar l’aprenentatge del català un cop la persona ja resideix a Andorra, integrant-lo en la societat a través del coneixement de la llengua oficial del país”, ha remarcat Bonell. Preguntada sobre la possibilitat que el castellà passi a ser llengua cooficial al Principat, la ministra ha respost que és “impensable”.

El govern d’Andorra està prenent mesures per promoure l’ús social de la llengua oficial del país. Segons les dades del Servei de Política Lingüística, tres de cada quatre andorrans canvien de llengua si l’interlocutor no els respon en català.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics