Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Andorra aprova les primeres autoritzacions de residència i treball en què s’haurà d’acreditar el coneixement del català

El govern del principat avisa que a partir del gener multarà els comerços que no atenguin en la llengua oficial del país

El govern d’Andorra ha aprovat aquest dimecres el Reglament de la quota general de les autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer, que preveu 900 permisos, ampliable en un 30% com és habitual. La nova quota, vigent fins al 30 d’abril del 2025, és la primera que s’autoritza després de l’aprovació i de l’entrada en vigor de la Llei de la llengua pròpia i oficial. Això vol dir que les persones a les quals s’atorgarà una autorització de residència i treball a l’empara d’aquest Reglament hauran d’acreditar, en el moment de sol·licitar-ne la renovació, un nivell de català variable funció de si és la primera renovació o la segona.

L’executiu ha informat que s’ha previst un període transitori fins al 26 d’abril del 2026 per als qui presentin la primera renovació i que no tinguin el nivell A1. Aquestes persones podran obtenir la primera renovació si acrediten el seguiment de la formació de llengua catalana de 30 hores anomenada “Itinerari de seguiment de coneixements bàsics de català” impartida als centres de català del govern mitjançant la presentació del Certificat de seguiment de l’Itinerari de coneixements bàsics de català. També podran presentar el Certificat d’exempció del seguiment de l’Itinerari de coneixements bàsics de català expedit pel Departament de Política Lingüística si disposen d’un certificat acreditatiu d’un centre educatiu que indiqui que s’ha cursat la matèria de llengua catalana durant un any acadèmic com a mínim, si es disposa d’un certificat d’una acadèmia o un centre de llengües que indiqui que s’han cursat 70 hores de la matèria de llengua catalana com a mínim, o bé si se supera una entrevista personal als centres de català per acreditar que es parla català.

Les primeres renovacions d’autoritzacions atorgades després del 26 d’abril del 2026, hauran de presentar un diploma oficial de llengua catalana de nivell A1 emès pel govern d’Andorra, o un títol, diploma o certificat equivalent reconegut per l’administració, de manera que s’eliminarà el Certificat de seguiment de l’Itinerari de coneixements bàsics de català i el Certificat d’exempció. En el cas de la segona renovació, vinculada al nivell A2 de català, s’haurà de presentar un diploma oficial de llengua catalana emès pel govern d’Andorra, o un títol, diploma o certificat equivalent degudament reconegut pel govern.

L’executiu ha recordat que la Llei de la llengua pròpia i oficial estableix que el requisits de renovació dels permisos vinculats al nivell de català (A1 primera renovació i A2, segona) també s’aplicaran a partir del 2029 a les persones amb una autorització de treball fronterer, així com a residència i treball per compte propi; de residència sense treball; i de residència per a persones estrangeres que contribueixen al desenvolupament de l’economia digital i l’emprenedoria.

Paral·lelament, el govern ha engegat una campanya informativa a tothom qui ve a treballar a Andorra perquè sàpiga què diu la llei en matèria de llengua. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha anunciat que a partir del gener començarà a aplicar-se el règim de sancions que preveu la llei, que van dels 600 als 10.000 euros. Bonell ha explicat, en declaracions a Andorra Difusió, que s’ha avisat als comerços que “poden incórrer en sanció” si reben una queixa perquè no han atès un client en català.

Foto: La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, intervé al Consell General d’Andorra / Consell General d’Andorra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics