ACPV alerta contra l’eliminació del requisit del valencià als estudis de música i graus d’FP
L’entitat convoca protestes contra els atacs a la llengua del govern de Mazón el 16 de febrer en diverses ciutats valencianes
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha alertat contra la pretensió del govern de Carlos Mazón de deixar de considerar un requisit el coneixement del valencià per als professors dels conservatoris de música i de graus de Formació Professional. L’entitat considera “injustificat” el pla anunciat pel secretari d’Educació, Daniel McEvoy, que veu com un “atac més” a la llengua pròpia.
“Denunciem el darrer atac perpetrat per la Conselleria d’Educació i legitimat pel president Mazón. La proposta d’eliminar el requisit lingüístic en estudis de Formació Professional i de música en els conservatoris considerem que suprimeix el dret a estudiar en la mateixa llengua i limita els drets lingüístics de tota la ciutadania”, ha manifestat la presidenta d’ACPV, Anna Oliver. L’entitat alerta que aquest canvi, a banda d’afectar la capacitat dels estudiants per estudiar en la seva llengua materna, també limitaria la prestació de serveis públics professionals en valencià. “La major part dels graus professionals tenen una vocació de servei públic. No es pot ser un professional de qualitat si no es pot atendre en valencià la gent a la qual t’adreces”, avisa Oliver.
ACPV ha anunciat que estudia mesures d’impugnació de la proposta si arriba a materialitzar-se i fa una crida a la mobilització ciutadana per defensar els drets lingüístics. A més, ofereix un servei per denunciar tota classe de greuges, discriminació i censura cap a la cultura i llengua pròpies del País Valencià a través dels seus canals de comunicació i xarxes socials. L’entitat ha convocat el dia 16 de febrer a les vuit del vespre protestes a tot el País Valencià pels darrers actes discriminatoris cap al valencià davant la Direcció Territorial d’Educació a València, Alacant, Castelló de la Plana i de l’Ajuntament de Gandia. L’objectiu -explica ACPV- és lluitar contra la reforma de la llei de plurilingüisme, la rebaixa del mèrit lingüístic del valencià a la Sanitat i la probable eliminació del requisit en l’àmbit en FP i els conservatoris musicals.
Foto: Yan Krukau / Pexels