A l’esport, provem-ho en català!
Els clubs esportius juguen un paper clau en la vitalitat de la llengua, especialment entre els joves
CONTINGUT DE MARCA
En una societat diversa, dinàmica i canviant com la nostra, l’esport de base és un element fonamental que contribueix a consolidar hàbits i pautes socials de comportament, sobretot en el sector juvenil. No només incentiva i promou l’exercici físic i pautat dels seus components, i hi fomenta els hàbits saludables, sinó que, a més, socialitza i introdueix molts infants i joves en àmbits associatius del seu entorn, els dona referents i els estableix models de conducta que posteriorment reproduiran i aplicaran en altres situacions i entorns.
El món de l’esport, doncs, té un enorme potencial a l’hora de treballar i desenvolupar habilitats i valors relacionals com la comunicació assertiva, la resolució de conflictes o el lideratge positiu. Infants i joves hi aprenen recursos, destreses i sistemes comunicatius que, vinculats amb la motivació de l’esport i la competició entre iguals, establiran amb adherència bona part del seu codi intern de comunicació grupal, que segurament perviurà en el temps, tant per la importància prescriptiva de la pertinença al grup com pel pes que suposa la implementació de l’aprenentatge en aquesta franja d’edat.
Segons això, la tria lingüística que s’estableixi en aquest context pren un pes significatiu i un efecte multiplicador, perquè pot esdevenir la llengua de referència i una de les marques de comunitat d’aquell col·lectiu, però també una pauta exemplar per a altres usos socials. I és que per promoure el català, sobretot entre els més joves, no n’hi ha prou que la llengua tingui la presència que li correspon en els àmbits més formals com l’escola, sinó que ha d’estar present també en els més informals i l’esport n’és un de clau. Si en un àmbit d’esport i oci els companys i els monitors o entrenadors parlen català, els infants i joves d’entorns no catalanoparlants deixaran de percebre aquesta llengua com una cosa només oficial i acadèmica i l’associaran més fàcilment al lleure i a la diversió.
És amb aquest objectiu que la Generalitat de Catalunya inclou el foment del català en l’àmbit esportiu com una de les 100 mesures de Govern per impulsar-ne l’ús, tant en els clubs més grans –per la seva dimensió i la seva projecció pública i exemplificadora– com en l’esport de base –per la seva funció socialitzadora i integradora. I, també en aquesta mateixa línia, la campanya Provem-ho en català! situa l’esport com un escenari fonamental per promoure la llengua.
Al capdavall, en esport i en llengua, preveure la millor jugada és la millor garantia d’èxit!