Sunday, October 6, 2024
Actualitat

Primer diccionari aragonès-català-castellà

Es tracta de l’obra de referència més completa de la llengua aragonesa

L’Estudi de Filologia Aragonesa (EFA) ha publicat el diccionari de la llengua aragonesa més complet que s’ha fet mai i el primer aragonès-català i aragonès-castellà.

L’obra, que es pot consultar en línia des del mes passat a través d’aquest enllaç, recull més de 90.000 entrades en 2.500 pàgines que mostren les equivalències de les paraules aragoneses en castellà i català. Cada entrada ofereix, a més, informació gramatical bàsica, l’etimologia concreta del mot i, en el cas d’espècies animals i vegetals, la correspondència de nom científic.

El diccionari és fruit de més de dotze anys de feina d’un grup de treball coordinat pel filòleg Francho Rodés. L’obra està destinada a parlants de les diferències varietats de la llengua, així com a persones que utilitzen una varietat comuna i són conscients de quins són les variants apropiades per a cada model de llengua.

La realització d’aquest diccionari ha sorgit de la revisió de nombrosos repertoris lèxics locals, dialectals, històrics i generals, així com de la consulta d’obres literàries, textos escrits en diferents varietats de l’aragonès i documents històrics i consultes i enquestes a informants coneixedors de l’idioma.

La versió disponible encara no és definitiva i està oberta a les aportacions d’estudiosos de la llengua i altres professionals. De moment, s’actualitzarà mensualment. Els responsables de l’obra preveuen, en el futur, adaptar el diccionari a una aplicació mòbil per facilitar-ne la consulta.

L’Estudi de Filologia Aragonesa va sorgir el 2006 arran de la celebració del II Congrés de l’Aragonès amb el mandat de treballar per la normativització de la llengua. “Quan comencem ens marquem tres grans objectius: la realització d’una proposta ortogràfica, una gramàtica i un gran diccionari. Amb el llançament d’aquest gran repertori lèxic podem afirmar que hem aconseguit els tres, per la qual cosa a partir d’ara ens plantejarem nous reptes de futur per a continuar treballant per la llengua”, ha dit el president de l’EFA, Chabier Lozano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics